MO - Bribir

Bribir je najveće naselje Vinodolske općine smješteno u unutrašnjosti Vinodolske doline, 6 km od mora.
Gradić je  ujedno njezino administrativno, kuturno i gospodarsko središte u kojem  živi 1753 stanovnika (popis stanovništva 2001.god). Izgrađen na brežuljku iznad vinodolske doline i još je u srednjem vijeku predstavljao središte vinodolskog kraja koje se razvijalo oko  utvrde, kaštela kojeg su dali izgraditi Frankopani 1302.godine a srušen u 19. stoljeću i od kojeg je do danas sačuvana samo četverokutna kula s dijelom zidina. Bribir je gradić  bogate kuturne tradicije, sakralne i povjesne baštine.
Kao grad i frankopanska utvrda s razvijenom  "samoupravom"  prvi se  put imenom spominje 1288. godine u Vinodolskom zakonu, dokumentu kojim je između vlastele i puka regulirana pravno postojeća praksa , navike i običaji kakvi su se već na prostoru Vinodola bili  ustalili. Od mnogobrojnih sakralnih objekata, treba izdvojiti crkvu sv. Petra i Pavla izgrađenu  1524. godine. Riječ je o svetištu podignutom zaštitnicama Bribira, koje Bribirci svakog 29. lipnja obilježavaju  misnim i svjetovnim slavljima. U  naselju Ugrini pokraj  Bribira rođen je čuveni botaničar Josip Pančić.

Bribir svojim ustrojem kao manja urbana sredina pruža sve potrne servise građanima cijele Vinodolske općine. U njemu se nalaze zdravstvene, odgojno-obrazovne i kuturne ustanove te trgovine, ugostiteljski lokali, mnogobrojni uslužni obrti. Također, i za turiste u Bribiru ima mjesta u  mnogobrojnim izvrsno uređenim apartmanima u ambijentu tipičnih tradicionalnih kamenih građevina vinodolskog kraja.