Proračun Vinodolske općine za 2018.g. iznosi 15,7 milijuna kuna

Općinsko vijeće jednoglasnom je odlukom donijelo Proračun Vinodolske općine koji će u 2018.g. iznositi 15,7 milijuna kuna.

Proračunska sredstva ponajprije su namjenjena mladima i razvoju prometne infrastrukture što je preduvjet za razvoj turizma, naglasio je načelnik Marijan Karlić i dodao da je prioritet i uređenje središta Bribira koji je, iako je administrativni centar Općine, najzapuštenije mjesto.
Prihvaćen je amandman SDP-a po kojem je Dječji vrtić dobio 20 tisuća kuna više.

Za održavanje cesta u Proračunu je predviđeno 1,2 milijuna kuna, a oko milijun kuna namijenili su rješavanju problema s otpadom. U Dječji vrtić Cvrčak i mrav uložit će se  milijun i 915 tisuća kuna, za razvoj poduzetništva predviđeno je više od 832 tisuće kuna,  za kulturu 456 tisuća kuna, a za sport 420 tisuća kuna. Značajna sredstva odvajaju se i za rasvjetu za što je predviđeno pola milijuna kuna dok je vatrogascima namijenjeno 483 tisuće kuna. To su samo neke stvake koje govore u prilog tvrdnji da su u Vinodolskoj općini prioritet mladi kojima se nastoje stvoriti preduvjeti za ostanak u rodnom kraju.

Projekt Putovima Frankopana Vinodolskoj općini donosi prihode kojima će se obnoviti općinska zgrada, budući da je dio frankopanskog kaštela, a urediti će se i dječje igralište. Za fasadu zgrade izdvojit će se 250 tisuća kuna od čega će 85 posto pokriti projekt Putovima Frankopana. Uređenje posebnog dječjeg igrališta koje će imati drvena igrala i izgledati poput igrališta iz vremena Frankopana stajati će više od 800 tisuća kuna, od čega će također oko 85 posto sredstava osigurati projekt Putovima Frankopana.

Ovogodišnji Proračun rebalansom je uvećan za 2,6 milijuna kuna te će iznositi sedamnaest milijuna kuna. Rezultat je to realnog i opreznog planiranja Proračuna, ali i povećanog prihoda od poreza na dohodak i poreza na nekretnine.

Na sjednici se raspravljalo i o razvoju turizma kao o iznimno značajnoj djelatnosti u Vinodolskoj općini koja čini temelje njenog budućeg razvoja. Istaknuto je da su ostvareni odlični turistički rezultati. Ostvareno je rekordnih 100 tisuća noćenja što je više nego u cijelom Gorskom kotaru te je Vinodolska općina vodeća po rezultatima u zaobalnom dijelu Primorsko goranske županije. Vijećnik Ivica Jerčinović istaknuo je da je prije 20 godina, kada je utemeljena Turistička zajednica, ostvareno tek četiri tisuće noćenja što potvrđuje da se turizam u Vinodolskoj općini razvija ubrzanim ritmom. Ti nas rezultati svrstavaju na treće mjesto u Županiji. Načelnik Karlić rekao je da je u Turističkoj zajednici potrebno više rada i odgovornosti, a  Ivica Jerčinović predložio je sazivanje tematske sjednice na kojoj će se raspraviti rezultati i poslovanje Turističke zajednice.

Predsjednik Vijeća Boris Miklić, rekao je da trošenje proračunskih sredstava mora biti transparentno te predložio da svi proračunski korisnici, Dječji vrtić, knjižnica, Centar za kulturu, Ivanj, Vodovod Žrnovnica i Turistička zajednica podnesu izvješća o trošenju proračunskih sredstava.

Na aktualnom satu ponovno je bilo riječi o problemu divljih životinja u naseljima Vinodolske općine. Zbog toga će se u veljači, rekao je Boris Miklić,  provesti edukacija kojom će se stanovništvo podučiti kako se ponašati u susretu s zvijerima.

Staru temu o nedostatku adekvatne gastronomske ponude i primjerenih ugostiteljskih objekata aktualizirao je vijećnik Branko Pancić na što je načlnik Marijan Karlić rekao da Vinodolska općina i Turistička zajednica moraju uložiti dodatne napore za privlačenje investitora u ugostiteljstvo. Istaknuo je da je cijena bivše tvornice Kamensko pala na 200 tisuća kuna i pozvao poduzetnike da iskoriste tu priliku. Kamensko je pogodno za otvaranje restorana u prizemlju i prema saznanjima načelnika ima zainteresiranih za taj prostor.

- Projekt "Ča su jeli naši stari" dobar je putokaz za našu gastronomsku ponudu, istaknuo je Karlić i dodao da i u Triblju nedostaje restoran, a tribaljsko jezero pravi je izazov za ugostitelje. Drivenik svojom gradinom, živopisnošću i ljepotom privlači turiste, ali nedostaje dobar restoran s autohtonom kuhinjom. Poduzetnici iskazuju interes za uređenje stare škole u Driveniku, a u Bribiru bi trebalo urediti zapuštene prostore u kojima se može otvoriti ugostiteljski objekt. 

- Želimo da se naši ljudi zaposle u tim objektima kao i da vratimo ljude koji rade negdje drugdje i pokrenu posao u svom kraju, rekao je Karlić.

Vijećnik Darko Jerčinović pitao je zašto Drivenik pred Božić nije uopće okićen, a načelnik Karlić objasnio je da je došlo do tehničkih problema u tvrtki Sando koja ima koncesiju te da će narednih dana ispuniti svoju obvezu. Manifestacije povodom Božića, koje se održavaju u Bribiru, u sljedećim godinama proširit će se i na ostala mjesta Vinodolske općine.

 Proračunska sredstva usmjerena na mlade

 

 

 

 

 

Tags: Politika Općina