Intervju - Ivica Crnić

 

Za nama je 2013. godina. Obilježile su ju recesija, povećanje broja nezaposlenih, lokalni izbori na kojima ste ponovno postigli pobjedničke rezultate, postali smo punopravnom članicom EU, izjašnjavali smo se na referendumima... Kako su se svi ti događaji odrazili na Vinodolsku općinu?

Protekla je godina na gospodarskom i političkom planu doista bila burna. Recesiji usprkos u Vinodolskoj općini realizirani su mnogobrojni projekti, kako gospodarski tako i socijalni, a na njima nastavljamo i dalje raditi. Upravo je to bio razlog što je na lokalnim izborima naša koalicija stranaka predvođena SDP-om ponovno bila prepoznata. Stanovnici naše općine izjasnili su se za europski put prepoznavši mogućnosti za razvoj koje pruža velika europska zajednica, a na politici je da taj put trasira kvalitetnim projektima naših poduzetnika na čemu ustrajno radimo. Mještani naše općine imaju kozmopolitski svjetonazor što se očitovalo i na rezultatima referenduma o braku. Ponosan sam na svoje sumještane i uvjeren sam da ćemo unatoč velikim teškoćama ostvariti projekte koji donose bolji život. Pri tom mislim na daljnji razvoj ruralnog turizma, poljoprivrede i poduzetništva, izgradnju prometnica i vodogradnje te očuvanje i brigu o velikom broju kulturnih i povijesnih spomenika. Potrebno je našoj baštini udahnuti duh suvremenosti da i moderan čovjek koristi što su stvarali naši preci samo u drugačije, suvremene svrhe, primjerice za razvoj turizma.

Recite nešto o planovima razvoja Vinodolske općine za 2014. godinu.

Tijekom ove godine dovršit ćemo uređenje središta Grižana i time dobiti lijep i funkcionalan prostor u sklopu kojeg će biti izgrađeno i dječje igralište. Otvorenje planiramo za Dan općine u travnju. Toga dana planiramo otvoriti i Kuću Klović čime će biti okončan višegodišnji projekt u koji je uloženo puno truda i novca. Rezultat je Kuća dostojna velikog slikara s lijepo uređenim okolnim prostorom.
U tijeku su i aktivnosti oko izdavanja monografije još jednog velikana našega kraja, biologa Pančića. Nastavljamo i s projektima vodogradnje i odvodnje. Očekuje nas mukotrpan posao sređivanja vlasničkih odnosa i otkup prostora za realizaciju svih tih projekta.

I u ovoj godini nastavljamo raditi na projektu Kaštela Drivenik. Taj je Kaštel već sada prostor u kojem se zahvaljujući ulaganjima i velikom trudu održavaju mnogobrojne manifestacije i aktivnosti, međutim, to nije završena priča jer ćemo Kaštel i dalje oplemenjivati. Vjerujem da ćemo u ovom mandatnom razdoblju završiti taj posao jer su sada konačno stečeni svi preduvjeti.

Ove godine planiramo nastavak aktivnosti na obnovi Gradine Grižane. Napravili smo studiju sanacije stjenskog potkosa što je bio jedan od uvjeta da bi se kandidirali za nepovratna sredstva europskih fondova. Također, namjeravamo dovesti priču do kraja s kulom u Bribiru. Kandidirali smo i projekt radne zone, zatim LED javnu rasvjetu i nabavku komunalnog vozila. Što se tiče javne rasvjete već smo donijeli odluku o pilot projektu na našem šumskom području. Postavit ćemo desetak rasvjetnih tijela kako bi snimili potrošnju energije te njihovu kvalitetu i trajanje. Također smo se kandidirali za bespovratna sredstva za vrtić u Blaškovićima što je prošlo i administrativnu provjeru te se nadamo pozitivnom rješenju. Vinodolska općina prijavila je prioritetne projekte aglomeracije za sufinanciranje te je Hrvatskim vodama uputila pismo namjere kojim se iskazuje spremnost da zajedno sa susjednim lokalnim samoupravama aktivno sudjelujemo u pripremama potrebne dokumentacije i programskih projekata objedinjene aglomeracije, što bi se sufinanciralo sredstvima EU fondova. Oformljen je projektni tim za EU projekte. Hrvatske vode sazvale su prvi sastanak sa Voditeljem projekta i članovima projektnih timova, na kojem su se prezentirale EU direktive iz sektora vodno – komunalnih djelatnosti i preuzetih rokova za ispunjavanje zadanih uvjeta. Također je prezentirana procedura pripreme EU projekta, kao i upoznavanje s radnim zadaćama Projektnog tima, Hrvatskih voda i predstavnika jedinica lokalne samouprave. Vjerujem da ćemo i na ovom polju ostvariti dobre rezultate.

Nastavljamo, zajedno sa Županijom, radove na održavanju cesta, a s obzirom na dosadašnju vrlo uspješnu suradnju sa Županijom vjerujem da ćemo i u nastavku mnogo toga realizirati. 

Koliko je nezaposlenih u Vinodolskoj općini i na koji način Općina može doprinijeti njihovom zapošljavanju?

U Vinodolskoj općini imamo prilično velik broj nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika. Općina potiče zapošljavanje putem Poduzetničkog centra i putem suradnje s poslovnim bankama čime omogućujemo poduzetnicima dobivanje vrlo povoljnih kredita sa subvencioniranom kamatom. Općinskim subvencioniranjem kamata naši poduzetnici imaju vjerojatno najnižu kamatnu stopu u Hrvatskoj. Također potičemo razvoj ruralnog turizma. Prošlogodišnje osnivanje LAG-a omogućiti će našim poduzetnicima lakše oživotvorenje ideja.

Ako se, kako narod kaže, po jutru dan poznaje smatrate li da je Općinsko vijeće u novom sazivu uspješno započelo svoj mandat?

Ocjenjujem da smo uspješno započeli novo mandatno razdoblje. Uspješno smo završili 2013. godinu i donijeli Proračun za slijedeću godinu, popraćen svim planovima i programima. Zajednički usklađujemo razvoj našega kraja, bez obzira na stranačku pripadnost. Mislim da je konsenzus kojeg smo postigli primjer odgovornosti stranaka kojima je cilj razvoj Vinodolske općine.

Početak godine obilježavaju maškare. Na koji način se Općina uključila u ovu drevnu pučku manifestaciju?

Oduvijek je naša Općina poštovala tradiciju naših mještana. To se očituje kroz konkretnu financijsku pomoć za što imamo osigurana sredstva u Proračunu. Omogućujemo našim maškarama nastupanje na Riječkom karnevalu, sudjelujemo u izradi maski, omogućujemo međusobne posjete. I ove godine veljača će biti u znaku maškara, a Općina je tu prva da podupre njihova nastojanja da nas dostojno zastupaju i razvijaju višestoljetnu tradiciju, zaključio je Ivica Crnić.

 

Tags: Politika Bribir Drivenik Općina Gospodarstvo Tribalj Grižane Poduzetništvo