Poljoprivredu ugrožavaju divlje životinje

Ris je opasan predator

Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćen je Prijedlog proračuna Vinodolske općine koji će iznositi 15,4 milijuna kuna i biti će veći za 4,4 posto od prošlogodišnjeg. Prihvaćeni su i Rješenje o izboru Petra Stanića za predsjednika Odbora za promet, izgradnju i održavanje prometnica dok su za članove imenovani Deana Švast i Domagoj Raguž. Predsjednik Odbora za protupožarnu i civilnu zaštitu i spašavanje postao je Ivan Gašparović, a članovi Matej Skočilić i Dragan Mužević. Na sjednici je donesena i Odluka o mjerilima i načinu financiranja Dječjeg vrtića "Cvrčak i mrav".

Aktualni sat iznjedrio je problem divljih životinja poput medvjeda, risova, čagljeva i divljih svinja koje se sve češće pojavljuju na rubu, ali u središtima Vinodolske općine. Nezavisnog vijećnika dr. Branka Pancića zanimalo je kako će se riješiti taj problem koji ugrožava vinodolsku poljoprivredu i turizam, ali i stanovnike. Načelnik Općine Marijan Karlić rekao je da su odstrijeljena četiri medvjeda, ali konkretan plan nemaju jer je odstrel zaštićenih životinja poput medvjeda i risa pod ingerencijom Države dodavši da mještani Vinodolske općine trebaju biti odgovorni prilikom odlaganja otpada koji mami životinje.

Boris Miklić, predsjednik Općinskog vijeća, ali i iskusan lovac, pojasnio je okolnosti lova na te životinje i ovlasti koje lovačka društva i Općina imaju.

-Ministarstvo zaštite okoliša donosi Akcijski plan za odstrijel medvjeda, a odstrijelom spomenuta četiri medvejda ispunjena je kvota za te životinje. Dodatni problem je činjenica da lovci nemaju pravo odstrijela izvan određenog lovišta pa kada se životinje pojave u naselju ili na njegom rubu ne mogu intervenirati, rekao je Miklić i dodao da su zatražli  od Policije dozvolu za intervenciju u takvim posebnim oklnostima, ali odgovor još nisu dobili.Uputili su zahtjev i Ministarstvu, ali ni od njih nisu dobili odgovor.

Iako se ljudi ponajviše boje medvjeda Branko Miklić kaže da je najopasniji predator ris ilustrirajući to primjerom događaja u Čabru, kada je ris dočekao dijete i skočio sa stabla na njega. Spasila ga je školska torba. Ris je ugrožena vrsta koja se ne smije loviti. Kada se prijavi opasnost od te životinje ona se mora uspavati i premjestiti u duboku šumu.

 Neophodno je napraviti Program zaštite divljači koji bi omogućio da lovci, u slučaju nužde, mogu intervenirati u naseljima. Za takav Program nadležna je lokalna samuprava.

Vijećnik Kazimir Lučić pitao je koje se aktivnosti poduzimaju u vezi s reciklažnim dvorištem u Mavrićima na što mu je načelnik odgovorio da su angažirali Odvjetničku tvrtku zbog efikasnijeg rješavanja imovinsko- pravnih problema, a Bernard Peko Lončar, voditelj Odsjeka za komunalnu djelatnost i gospodarenje prostorom Vinodolske općine, pojasnio je da su tražili upute od Županije za izgradnju dvorišta te da pripremaju idejno rješenje. Nakon sređivanja imovinsko-pravnih odnosa i idejnog riješenja kandidirat će taj projekt za neki oblik financiranja budući da su potrebna značajna sredstva.

(slika: pmf.unizg.hr)

 

 

Tags: Politika Općina Ekologija Gospodarstvo