Dobro odrađena diplomacija i prezentacja Vinodolske općine

 Načelnik Jandrofa Pavler Škodler, Ankica Vlašić, otpravnica poslova u ambasadi u Bratislavi i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić

 
 

Sredinom rujna, delegacija Vinodolske općine, koju su predvodili načelnik Marijan Karlić i njegov zamjenik Daniel Grbić posjetili su Hrvate u Slovačkoj, točnije u Hrvatskom Jandrofu, Devinskom Novom selu i Hrvatskom grobu.  Susret je održan u sklopu Smotre podunavskih kultura, u organizaciji hrvatske manjine u Slovačkoj.

Tom prilikom predstavnici Vinodolske općine i Hrvatskog Jandrofa, gdje je naša delegacija ugošćena, odlučili su da će se pobratimiti početkom studenog 2017.g, u Bratislavi.

 

Uz dvije općine, pobratimit će se i naši KUD-ovi  "Antun Barac" i "Bribir" s njihovm folklornim Udrugama. Dogovoreno je da se bratimljenje održi pod pokroviteljstvom Hrvatskog veleposlanstva u Bratislavi.  Za tu priliku  KUD Bribir nastupati će s izvornim folklorom i pjevati misu na hrvatskom. Ovo je bratimljenje uvelike plod dugogodišnje suradnje  Hrvata iz Jandrofa i  Marijana Karlića dok je bio direktor Hostela Karlovac. Naime, Hrvati iz Jandrofa, i posebno njihova djeca, dvadesetak godina ljetuju u Crikvenici i Novom Vinodolskom.  Razvila su se prijateljstva i međusobne posjete o čemu Hrvati iz Slovačke imaju samo riječi hvale.

Ispred spomenika koji obilježava mjesto gdje se nalazila željezna zavjesa i gdje je ubijeno jako puno ljudi koji su ju pokušali prijeći. Nalazi se uz Dunav ispod tvrđave Devine, na tromeđi Slovačke, Mađarske i Austrije.

 

O tome načelnik Marijan Karlić kaže: -Naša je želja i potreba da nastavimo sa suradnjom, posebno u gospodarskom smislu. Pri tom mislim na daljnje jačanje turističkih veza. Vinodolska općina ima što ponuditi, osobito kada su u pitanju kulturni, zdravstveni i sportski turizam. Vjerujem da će Hrvati iz Slovačke to prepoznati i odabrati Vinodolsku općinu kao svoje mjesto za odmor. No, to nije sve. Kada je u pitanju poljoprivreda također ima puno mogućnosti za suradnju. Povezivanje sa slovačkim Hrvatima prilika je da plasiramo, putem naše Poljoprivredne zadruge,  naše autohtone proizvode, zključio je Karlić.  

Gradišćanski Hrvati bili su odlični domaćini Vinodolcima. Pripremili su raznovrstan i zanimljiv program i pokazali koliko cijene i čuvaju svoj izvorni hrvatski folklor. Predstavnici Vinodolske općine odsjeli su u Jandrofu, koji se nalazi u predgrađu Bratislave.
U Slovačkoj ima oko tri tisuće Hrvata i jedna su od najaktivnijih manjina u Slovačkoj. U Jandrofu živi Radoslav Janković, predsjednik Hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj.

Daniel Grbić na tvrđavi Devine, mjesta do kojeg su došli Ćiril i Metod šireći glagoljicu i pismenost. Zbog svog iznimnog strateškog položaja jedna je od najznačajnijih tvrđava u Europi. Odlično je očuvana i uređena.

 

Kako kaže Daniel Grbić, govore čakavštinom, koja zvuči skoro kao čisti domaći bribirski govor. Puno je zajedničkih domaćih riječi kao u Bribiru. Misu im služi svećenik Slovak, na staroslavenskom glagoljaškom hrvatskom jeiku koji je kod nas bio u liturgijskoj uporabi do prije 50-tak godina. Jako drže do tradicije i običaja i uspjeli su sačuvati taj govor u izvornom obliku skoro 500 godina. Navodno su pobjegli ispred Turaka nakon Krbavske bitke iz okolice Ogulina, Brinja i Karlovca.

 Nastup folklornog ansambla slovačkih Hrvata

Pogled s tvrđave Devine

 

 

 

 

Tags: Politika Kultura Općina Gospodarstvo Turizam Zanimljivosti