Iznimni turistički rezultati

Razgovor s direktoricom Turističke zajednice Vinodolske općine Iris Bruketa Milić, otkrio je da će, prema svim pokazateljima,i ova sezona biti odlična. Zbog iznimnih prirodnih i kulturno- povijsnih preduvjeta, mnogobrojnih odlično osmišljenih projekata Turističke zajednice što rezultira stalnim rastom dolazaka gostiju i njihove potrošnje, turizam se  pokazuje, kao uostalom i na razini Hrvatske, kao jedna od najznačajnijih gospodarskih grana u Vinodolskoj općini, koja bitno unapređuje standard njenih stanovnika. 

Iris Bruketa Milić

Prema službenim podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim kapacitetima, Vinodolska općina ostvaruje izvrsne rezultate među općinama u zaleđu Jadrana, odnosno turističkim područjima iste kategorije.

 

* Programi Turističke zajednice za turističku sezonu 2017.

U sezonskom periodu nastavljamo s realizacijom tradicionalnih projekata kao što su Drivenik – čuvar kroz povijest, Vinodolske ljetne večeri i Ružica Vinodola.

Drvenik-čuvar kroz povijest

Tu manifestaciju planira se održati 24. i 25. 6. 2017. Cilj je oživljavanje srednjovjekovne povijesti grada Drivenika i vinodolskog kraja, koji je uključio prezentaciju bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine, brojne interaktivne predstave, te radionice s područja srednjovjekovne oživljene povijesti. Projektom se želi afirmirati i iskoristiti turistički potencijal kaštela Drivenik kroz dvodnevno događanje srednjovjekovne oživljene povijesti koje će na jednom mjestu okupiti brojne razine programa za očuvanje kulturne i povijesne hrvatske baštine, od vojne povijesti, svakodnevnog života, gastronomije, obrta, zanata, umjetnosti i drugo.

Vinodolske ljetne večeri

Manifestacija je koja će se tijekom srpnja i kolovoza organizirati po sedamnaesti put. Cilj je i dalje držati nivo manifestacije, a iz godine u godinu manifestacija će se oplemeniti novim sadržajima, odnosno glazbom, kazalištem, knjigom i plesom oživjet će se stare i obnovljene frankopanske utvrde, crkve u Vinodolu, kao i ostale atraktivne lokacije u Bribiru, Grižanama, Triblju i Driveniku. "Vinodolske ljetne večeri" planiramo svečano zatvoriti 12. Smotrom klapa Drivenik 2017. u driveničkom kaštelu.

Ružica Vinodola

Turističke zajednice Vinodolske općine i grada Novi Vinodolski organizirat će 2017. godine po četrnaesti put manifestaciju "Ružicu Vinodola”. Ove će se godine program na području Vinodolske općine organizirati u petak, 11. 8. 2017. Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije i šire koje se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija. Dakle, ne radi se o natjecanju ljepote već natjecanju u vještini i brzini. Fešta od kilometra Po uzoru na prethodnu godinu, i u 2017. godini planira se održati manifestacija, nazvana "Feštom od kilometra". Fešta će se održati 15. kolovoza na Obali Petra Krešimira IV ili tzv. Bribirskoj obali. Štandovi koje gosti mogu obilaziti bit će rasprostranjeni sve do Novog Resorta. Uzimajući u obzir da je lokacija fešte inače omiljena među Bribircima koji se tamo rado kupaju, grad im je odlučio posvetiti poseban kutak na obali. U Bribirskom domaćem kutku posjetitelji će moći uživati u zvukovima Bibirskih tamburaša, suvenirima te bribirskoj gastro ponudi gdje će svi zainteresirani imati priliku kušati autohtonu gastro deliciju bribirski prisnac. Većina pokrenutih manifestacija postala je tradicionalna i svake godinu nastojimo nadograditi i poboljšati program. Lokacije gdje se održavaju manifestacije i razna događanja su atraktivne i posebne, te svake godine broj posjetitelja raste.

* Rezultati predsezone

Prema službenim podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim kapacitetima, Vinodolska općina ostvaruje izvrsne rezultate među općinama u zaleđu Jadrana, odnosno turističkim područjima iste kategorije.

Turistički promet u obiteljskom smještaju više nije vezan samo za ljetne mjesece nego se u Vinodolskoj općini širi na gotovo cijelu godinu, što su i potvrdili dobri rezultati ostvareni u predsezoni. Najviše dolazaka u predsezonsko vrijeme bilježimo u ruralnim kućama koje zbog blizine privlače Slovence, Austrijance i Bavarce.

U prva četiri mjeseca u registriranim komercijalnim objektima ostvareno je 600 noćenja. Popunjenost u predsezonskom periodu u komercijalnim objektima je na razini prošlogodišnjeg ostvarenja. Sve češći gosti u predsezoni su oni željni aktivnog odmora - pješačenja, biciklizma, sportskog ribolova i sličnih aktivnosti.

*Kakvu sezonu očekujete?

Najave za obiteljski smještaj tradicionalno su odlične za ljeto. Za ruralne kuće ova je godine počela dobro i vjerujemo u nastavak lanjskih odličnih trendova. Isto tako, broj iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste. Fizički pokazatelji kretanja u turizmu tijekom prva četiri mjeseca ukazuju na dobar početak turističke sezone, odnosno u mjesecima koji su pred nama očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja.

Prvi veći val ovogodišnjih gostiju pristigao za vrijeme uskršnjih blagdana opravdava naš optimizam da u Vinodolu ponovo predstoji rekordna turistička sezona, a time i nova rekordna turistička godina u cjelini. Sukladno tomu, nadamo se dvoznamenkastim povećanjima dolazaka i noćenja u odnosu na lanjsku godinu.

*Što bi trebalo učiniti i unaprijediti u Vinodolskoj općini kako bi se postigli još bolji rezultati?

Vinodol raspolaže s više od 50 ruralnih objekata koji ostvaruju čak trećinu ukupno ostvarenih noćenja. Ruralni smještaj, odnosno luksuzno uređene vile već godinama bilježe izvrsnu popunjenost. Imati bazen do nedavno je značilo – lakše prodati, a danas se to podrazumijeva. I očekuje se više. Zbog velike ukupne potražnje sa svih tržišta, očito je da turisti nastoje što ranije osigurati svoj boravak putem rezervacija na digitalnim platformama, a takve kanale sve više koriste i klasične agencije koje ugovaraju smještaj. Zahvaljujući sve boljoj kvaliteti ponude, čemu uvelike pridonose stalna ulaganja u ruralni turizam, po tom pitanju Vinodol više ne mora brinuti za svoju prepoznatljivost. Međutim, budući da je glavni razvojni pravac razvoj ruralnog turizma, cijela ideja treba se i dalje temeljiti na autentičnosti Vinodolske doline, prekrasnoj prirodi, bogatoj i vrijednoj kulturno - povijesnoj baštini, gastro ponudi, ekološkim proizvodima i sl. Nadamo se da će s vremenom još dodatno obogatiti navedena ponuda jer za potpuni turistički doživljaj gostima uz smještaj treba ponuditi i ostale sadržaje i zadržati ih da čim više vremena provode upravo na našem području.

Tags: Gospodarstvo Turizam