Noćenja porasla za 18 posto!

  Vinodolska općina, koja nije imala turističke tradicije, ostvaruje više od 70.000 noćenja godišnje

Vinodolska općina, koja prije petnaestak godina nije imala nikakve turističke tradicije, postaje sve značajnije turističko odredište. Iz godine u godinu turistički promet se bitno povećava, a u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, noćenja su porasla za više od trećinu, odnosno u našoj maloj općini ostvareno je gotovo 73 tisuće noćenja. Bio je to povod za ragovor s Iris Bruketa Mijić, direktoricom Turističke zajednice Vinodolske općine.   

Rezultati sezone 2016. na razini Hrvatske pokazuju rekordna postignuća. Kako je u Vinodolskoj općini i što nam pokazuju brojke o dolasku i noćenjima?

U periodu od 1. 1. do 31. 8. ove je godine na području Vinodola boravilo ukupno 7.685 gostiju i ostvareno je ukupno 72.830 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bilježimo porast noćenja od 18%. Statistika iz godine u godinu pokazuje nam da se nešto pozitivno zbiva u turizmu. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bilježi se porast noćenja za više od trećinu, što je rezultat dužeg boravka gostiju na području Vinodolske općine odnosno na području Bribira, Drivenika, Grižana i Triblja. Brojke su pokazale i potvrdile da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu, kao mala središnja Istra, s ipak povoljnijim cijenama. Najjači adut Vinodola je mir. U odnosu na Istru, Vinodol ima prednost jer je bliži moru. Pojedine kuće udaljene su tek desetak minuta vožnje, a one udaljenije petnaestak minuta.

Što pokazuju rezultati posezone?

Posezonski rezultati nas zaista vesele, jer još jednom potvrđuju činjenicu kako upravo ovaj selektivan oblik turizma ima svoje tržište, odnosno najviše dolazi do izražaja u posezonskom periodu. Ostvarena noćenja u posezonskom razdoblju samo posljednjih deset godina pokazuju tendenciju rasta, što je važna činjenica koja govori u prilog budućem značajnijem razvoju na ovim prostorima. Produženje turističke sezone na cijelu godinu jedan je od najvećih izazova hrvatskog turizma. Činjenica jest da turisti sve više žele originalnost i autohtonu ponudu, jer gdje je masovnost gubi se kvaliteta. Smatram da je masovni turizam bez osmišljenih sadržaja koji traje samo dva mjeseca u kojima su gosti prepušteni vlastitoj snalažljivosti odavno stvar prošlosti.

Što je, po vašem mišljenju, utjecalo na konstatni rast i razvoj turizma u Vinodolskoj općini i koji su vaši aduti?

Odbacivanjem masovnog turizma kao odrednice razvoja trendovi se okreću u korist upravo ovako očuvanim i zaboravljenim krajevima koji puni potencijala čekaju da budu otkriveni. Stoga, turizam je grana gospodarstva koja ima veliku razvojnu perspektivu u Vinodolskoj općini. Najveće bogatstvo Vinodola je prostor i on nudi razne mogućnosti za razvoj selektivnih oblika turizma, kao što je ruralni, eko i etno turizam, pa i kulturni turizam, koji i u svijetu pokazuje sve veći trend porasta. Sam položaj Vinodola, s jedne strane u neposrednoj blizini morske obale, a s druge u blizini izuzetno atraktivnog šumskog predjela s brojnim zanimljivostima, u zelenoj dolini u kojoj se ističu stari frankopanski kašteli Drivenika, Grižana i Bribira, kao i jezero u Triblju koje nudi mogućnosti športskog ribolova, već je sam po sebi turistička atrakcija. Tu je i nezaobilazno bogatstvo kulturne baštine, koja pruža atraktivne kulturne sadržaje, zatim mogućnost korištenja biciklističkih i planinarskih staza, šetnica, mogućnost bavljenja lovnim turizmom u šumskom predjelu, te ribolovnim na jezeru u Triblju, a isto tako bavljenje ekstremnim sportovima. Sve su to aduti i komparativne prednosti koje nudi prostor Vinodola čime se može oblikovati vrhunska turistička ponuda i formirati jedinstveni imidž da se ovaj kraj nametne kao top destinacija, odnosno kao turistička marka.

Kakvi su vam smještajni kapaciteti, da li udovoljavaju potrebama?

Broj iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste iz godine u godinu. Svake je godine gotovo za 20 posto veći broj registriranih iznajmljivača i ležaja tako da u periodu do rujna 2016. brojimo čak 200 registriranih iznajmljivača s gotovo 900 raspoloživih ležaja na području cijele Vinodolske općine, što je 13 posto više nego prethodne godine. Imamo godišnje ostvarenih preko 70.000 noćenja i 900 kreveta u općini koja nije imala turističke tradicije. Stoga ono što permanentno doprinosi i potiče na daljnji razvoj je, osim stalnog statističkog porasta dolazaka i noćenja, kvaliteta smještaja, posebice u ruralnim objektima koji bilježe izvrsnu popunjenost. Posebnost u turističkoj ponudi Vinodola je prvi etno hotel na ovim područjima i šire kategoriziran kao hotel baštine s 4 zvjezdice. Tristo godina staro obiteljsko imanje, kompleks od više kamenih starih kuća, preuređeno je u udobnu kuću za goste, pridajući važnost detaljnoj rekonstrukciji povijesne zgrade. Hotel "Balatura" u Triblju niknuo je na temeljima starog seoskog domaćinstva sastavljenog od četiri povezane kuće. Dakle, paralelno prateći uzlazni trend razvoja turizma na području Vinodolske općine, postojeći smještajni kapaciteti udovoljavaju potrebama, ali za daljnji razvoj potrebno je i dalje ulagati i povećavati smještajne kapacitete, i to prvenstveno u segmentu razvoja ruralnog turizma i agroturizma.

Kakva je gastro i eno ponuda, ima li dovoljno restorana, gostiona, konoba....?

Danas je eno-gastro ponuda jak argument dolaska gostiju u određenu destinaciju, te se nadamo da će se s vremenom i to razviti po uzoru na mnoge destinacije koje prednjače upravo po ovakvim inicijativama. Na području Vinodola imamo nekoliko kvalitetnih restorana, međutim, i dalje nedovoljno za jači razvoj gastro i eno ponude. Nadamo se da će s vremenom i to poboljšati jer za potpuni turistički doživljaj gostima uz smještaj treba ponuditi i ostale sadržaje i zadržati ih da čim više vremena provode upravo na našem području.

Izdvojite najznačajnije realizirane projekte Turističke zajednice Vinodolske općine

S obzirom na skromne financijske mogućnosti kojim raspolažemo, nastojali smo čim kvalitetnije realizirati sve planirane opsežne aktivnosti i projekte. Ponosni smo što se ti rezultati danas vide izvana što je i u interesu turističke razvojne orijentacije Vinodolske općine. Puno je manifestacija i interesantnih projekata koje smo pokrenuli, podržali i realizirali: Vinodolske ljetne večeri, Ružica Vinodola, Dani smokav i sportskog ribolova, Drivenik-čuvar kroz povijest, cesta vidikovaca – Oči Vinodola, Staza kamenih stupi, Vinodolska vrela i perila, Dan bribirskog prisnaca, Fešta od kilometra... Takve aktivnosti smatramo izuzetno važnim za daljnju turističku budućnost Vinodola kao turističke destinacije.

Kakva je bila posjećenost Vinodolskih ljetnih večeri i drugih manifestacija u organizaciji vaše Turističke zajednice?

Većina pokrenutih manifestacija postala je tradicionalna i svake godinu nastojimo nadograditi i poboljšati program. Osim što su naše lokacije atraktivne i posebne, isto tako su i dislocirane, što znači da imamo ciljanu publiku koja redovito posjećuje naša događanja. Svake godine broj posjetitelja raste. Nudimo raznolik program u kojem svatko može pronaći ponešto za sebe. Ovaj kulturni segment turizma vrlo je bitan za daljnji našeg kraja, a njegova značajnost se prije svega očituje u tome što diverzificira ponudu te time doprinosi, osim ostalih pogodnosti, i geografskom proširenju potražnje na zaleđe obale.

Knjiga i vino, manifestacija koju organiira Turistička zajednica, okupila je mnogobrojne posjetitelje i pružila im uživanje u dobrom štivu i autohtonim vinima.

 Koji su planovi Turističke zajednice u narednom periodu?

Turistička zajednica Vinodolske općine, sukladno Planu i programu obavlja postavljene i zadane aktivnosti kao što su: dopunjavanje turističke ponude novim sadržajima, promocija, poticanje, koordiniranje i organizacija kulturnih, sportskih i drugih manifestacija, poticanje zaštite, održavanja i obnavljanja kulturno-povijesnih spomenika i njihovo uključivanje u turističku ponudu, organiziranje akcija u cilju očuvanja turističkog prostora i sl. Planiramo i dalje provoditi sve poslove ne samo tijekom sezonskog perioda, već i tijekom cijele godine. Što se tiče same sezone, ona je razumljivo najzahtijevniji period; prijava gostiju i vikendaša, dolazak izletnika, različite marketinške aktivnosti te organiziranje raznih događanja. U sezonskom periodu, po uzoru na prethodne godine nastavljamo s realizacijom tradicionalnih projekata kao što su Vinodolske ljetne večeri i Ružica Vinodola. Takve aktivnosti smatramo izuzetno važnim za daljnju turističku budućnost Vinodola kao turističke destinacije. Strateški cilj Turističke zajednice Vinodolske općine i dalje je razvoj selektivnog oblika turizma, odnosno daljnje afirmiranje Vinodola kao destinacije ruralnog, kulturnog i aktivnog turizma.

Tags: Općina Gospodarstvo Turizam