Ružica Vinodola 2016.g.

Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i Vinodolske općine, zbog obogaćivanja turističke ponude Novog Vinodolskog i Vinodola, osmislile su projekt Ružica Vinodola, s ciljem afirmacije programa sadnje vinograda i proizvodnje vina u Vinodolu te oživljavanja starih jezgri u Novom Vinodolskom i Vinodolu.

Tako je prije dvanaest godina područje Vinodola dobilo novi turistički proizvod, koji u budućnosti treba posebno njegovati. Ružica Vinodola otvara mogućnosti kakve je trenutno u potpunosti teško sagledati, a već prve, 2004. godine bio je opće prihvaćen i proglašen najoriginalnijim turističkim proizvodom Kvarnera.

Priča o Ružici

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema predaji, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica. Prema onodobnim sajmovima osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda, oživjeli su starinski oblici zabave oslonjeni na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom nekoliko dana.

Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

 

Organizacija Ružice

Inicijativa je potekla od Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski koja je u suradnji sa etnologom Aleksejem Gotthardi Pavlovskym rekonstruirala cijelu priču i predstavila je publici. Suradnju su u prvoj godini ponudili i Turističkoj zajednici Vinodolske općine koja ju je prihvatila i  sudjelovala u organizaciji. Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o zanimljivom turističkom proizvodu.

Ružica Vinodola prezentira jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domaćem stanovništvu. Manifestacija se održava već trinaestu godinu zaredom, u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski i Katarina-line iz Opatije. Zasigurno najatraktivniji dio programa su same igre tj. natjecanja temeljem kojih se dobiva konačna pobjednica i sama završna povorka Korzom hrvatskih branitelja do Precrikve.

Najatraktivnije igre su one u vinogradima. Tada treba pokazati vještine u nošenju grožđa te ručnom i nožnom mašćenju grožđa u posebno izrađenim posudama.  Manifestacija je dobitnik brojnih priznanja i nagrada (Plavi cvijet, Zeleni cvijet, međunarodna nagrada Diploma INTERSTAS '2007. "Zasluge za turizam", Srebrna povelja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ i još brojne druge...). Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije i šire koje se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme, odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija. Dakle, ne radi se o natjecanju ljepote već natjecanju u vještini i brzini.

 

                                                                                   RUŽICA VINODOLA 2016.

                                                                                          P R O G R A M

                                                                                        12. - 20. 8. 2016.

 Petak, 12. 8. - 21,00 – Bribir, Stari grad

- Predstavljanje kandidatkinja za izbor Ružice Vinodola

- program vodi Joso Krmpotić - folklorni program: KUD Bribir i Ženska klapa Žurnada - gost večeri: NEVEN BARAC

 

Četvrtak, 18. 8. - 20,00 - Pavlomir

 "NOĆ VINA U PAVLOMIRU"

Prvo natjecanje za Ružicu Vinodola - zabava i ples

 

Petak, 19. 8. - 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski

20,30 - Dolazak Ružica Korzom hrvatskih branitelja na Precrikvu i drugo natjecanje za Ružicu Vinodola

- sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustična glazba, jela naših starih, igre, folklor

 

Subota, 20. 8. - 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski proglašenje "Ružice Vinodola 2016."

- 20,30 - dolazak Ružica Korzom Hrvatskih branitelja na Precrikvu

- 21,00 na Precrikvi - završno natjecanje za Ružicu Vinodola

- 23,00 - Frankopanski trg - proglašenje "Ružice Vinodola 2016."

- sajam vina, ekoloških i ručno izrađanih proizvoda, akustična glazba, jela naših starih, igre, folklor

Tags: Kultura Općina Turizam Zanimljivosti Zabava