Umro je romantičar politike

crn.jpg

Umro je Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine i posljednji romantičar politike koji je vjerovao da je moguća iskrena suradnja suprotstavljenih strana. Svojim je ljudskim i diplomatskim vještinama povezivao različite političke opcije, braniteljske i antifašističke udruge, svjetovnu i crkvenu vlast, mlade i stare... Bio je čovjek s dušom djeteta i velike ljudskosti kojeg je narod po četvrti put birao na najodgovorniju dužnost, iskazujući time vjeru u njegovu sposobnost da od Vinodolske općine stvara mjesto dobrog života.

Bio je sasvim poseban dužnosnik jer kada bi Vinodolci nazvali svoga načelnika Ivicu Crnića nisu ih, kako je to uobičajeno, spajali putem sekretarice i nisu doživljavali ljubazno odbijanje i uputu da zovu sutra, ili neki drugi put, jer je načelnik na prevažnom sastanku. I tako bezbroj puta kad god građani pokušavaju svoj problem riješiti direktno s političarem kojeg su birali. Ivicu Crnića mogli ste dobiti izravno na njegov mobitel, svakog je saslušao i nastojao pomoći i kao načelnik i kao čovjek.

Ivica Crnić nikada nije s visoka otpravljao svoje sumještane koji su dolazili nenajavljeno, pješice ili autobusom iz nekog udaljenog mjesta. Našao je uvijek vremena da ih sasluša zbog čega su propješačili kilometre i što mu imaju za reći. Njegova su vrata uvijek bila otvorena za njegove sumještane. Stara poslovica kaže: Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je zapravo. Ivica Crnić nije se raspametio kada je došao na vlast, nije postao korumpirani antipatični političar, imovinska kartica nije mu se naglo podebljala, već je njegova imovina u skladu s njegovim prihodima i prethodnim radom njega i njegove obitelji. To su ljudske osobine koje su krasile Ivicu Crnića. No, one ne bi bile dovoljne da mu Vinodolci povjere četvrti mandat da nije bio uspješan načelnik i političar. Ivica Crnić potvrdio se na čelu općinske vlasti kao čovjek koji je Vinodolsku općinu učinio prepoznatljivom i usmjerio njen razvoj kroz poduzetništvo i turizam.

Pokrenuo je i realizirao mnogobrojne projekte i započeo ostvarivanje novih razvojnih projekata. Preduga bi bila lista kada bismo nabrajali što je sve učinjeno u protekla četiri mandata Ivice Crnića u Vinodolskoj općini. No, ne možemo zaobići ostavštinu koja Vinodolcima u budućnosti otvara vrata da postanu razvijena i prosperitetna sredina. Upravo i ponajviše njegovim angažmanom Vinodolska općina ima šanse da postane energetsko središte Hrvatske pa i šire. Projekt je jedinstven u Europi, a možda i u svijetu jer bi naša mala općina imala sve oblike obnovljivih izvora energije. I za taj projekt vrijedan milijardu i sto milijuna eura zaslužan je Ivica Crnić. Teškom mukom probijao je tu ideju, nailazio na otpore u oporbi, ali što je još žalosnije i u redovima vlastite stranke. Konačno je, upravo njegovom zaslugom, izglasan Prostorni plan bez kojeg se ne bi mogao realizirati taj projekt. Nažalost, sve je to ostavilo duboki trag na duši tog predobrog čovjeka.

Posljednji događaji vezani uz sistematizaciju radnih mjesta u Vinodolskoj općini, što je u normalnim demokracijama, interna stvar Općine, bili su povod političkih prepucavanja, podmetanja i ucjena da će "minirati" donošenje Proračuna, ako sistematizacija ne bude izgledala kako su zamislili pojedinci iz redova njegove vlastite stranke. Kap koja je prelila čašu bila je anonimna prijava DORH- u za nepotizam i financijske malverzacije. Anonimni čovjek bez lica i hrabrosti da javno kaže što misli nabacio se blatom na poštena čovjeka- Ivicu Crnića. Najveća kazna tom anonimusu je što sada mora živjeti sam sa sobom i svojim grijehom.

Ivica Crnić ostavio je duboku bol u našim srcima, a najviše u srcima voljene obitelji: kćerke Stanke, sina Marka i srcima svojih petero unučadi, posebno u srcu unuka Ivana uz kojeg je bio neizmjerno vezan. Pridružio se voljenoj supruzi čiju smrt nikada nije prežalio. Neka mu je laka ova naša Vinodolska gruda koju je toliko volio.

                                                                                                                              Jadranka Jurčić

Tags: Politika Bribir Drivenik Općina Tribalj Grižane