Priprema sezone u znaku autohtone ponude

Pripreme za turističku sezonu 2016.g.

Turistička zajednica Vinodolske općine, sukladno usvojenom Planu i programu za 2016. godinu, obavlja postavljene i zadane aktivnosti kao što su: dopunjavanje turističke ponude novim sadržajima, promocija, poticanje, koordiniranje i organizacija kulturnih, sportskih i drugih manifestacija, poticanje zaštite, održavanja i obnavljanja kulturno-povijesnih spomenika i njihovo uključivanje u turističku ponudu, organiziranje akcija u cilju očuvanja turističkog prostora i sl.

Raznolikost i ljepota krajolika, povijesne i kulturne znamenitosti kao i blizina razvijenih turističkih odredišta Crikvenice i Novog Vinodolskog omogućuje razvoj turističke ponude na području Vinodola. Stoga planirano provodimo sve poslove ne samo tijekom sezonskog perioda, već i tijekom cijele godine. Što se tiče same sezone, ona je razumljivo najzahtijevniji period; prijava gostiju i vikendaša, dolazak izletnika, različite marketinške aktivnosti te organiziranje raznih događanja.

U sezonskom periodu, po uzoru na prethodne godine, nastavljamo s realizacijom nekoliko tradicionalnih projekata kao što su 16. Vinodolske ljetne večeri, 13. Ružica Vinodola, Dani smokav, itd. Takve aktivnosti smatramo iznimno važnim za daljnju turističku budućnost Vinodola kao turističke destinacije.

Strateški cilj Turističke zajednice Vinodolske općine i dalje je razvoj selektivnog oblika turizma, odnosno daljnje afirmiranje Vinodola kao destinacije ruralnog, kulturnog i aktivnog turizma. Prilog tomu ide i sve veći broj registriranih iznajmljivača upravo takvih smještajnih kapaciteta. Danas imamo niz prepoznatljivih projekata, godišnje ostvarenih više od 60.000 noćenja i oko 800 kreveta, usprkos činjenici da smo općina koja nije imala turističku tradiciju.

Stoga ono što permanentno doprinosi i potiče na daljnji razvoj je stalni porast dolazaka i noćenja i kvaliteta smještaja, posebice u ruralnim objektima koji bilježe izvrsnu popunjenost. Udio u ostvarenim noćenjima u ruralnim objektima dostiže trećinu od ukupnog ostvarenog broja noćenja u registriranom komercijalnom smještaju, te time postajemo prepoznatljiva i reprezentativna destinacija. I unatoč tomu napominjemo i dalje da bit vinodolske priče nisu brojke, već poruka da specifičan turizam može oživjeti kraj, zadržati ljude, očuvati i oplemeniti spomeničku baštinu i temeljiti razvoj na autohtonoj ponudi.

Svoje aktivnosti usmjeravamo na unapređenje kvalitete ključnih turističkih proizvoda u destinaciji, tu prvenstveno mislim na aktivni odmor kao što je cikloturizam u suradnji s TZG Crikvenice i Novog Vinodolskog, te javljanjem i kandidiranjem takvih projekata na natječaje preko HTZ-a. Moram naglasit također da se na području naše Županije održava 2. tour of Croatia od 19.-24.4.2016. Sudomaćin starta 4. etape 22.4.2016. uz Grad Crikvenicu kao glavnog domaćina starta i Grada Novog Vinodolskog kao sudomaćina je i naša Vinodolska općina duž koje prolazi utrka. Ovo je vrhunski sportski projekat u sklopu kojeg će sudjelovat najbolje svjetske biciklističke ekipe. Utrka će biti vrlo dobro medijski popraćena na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ovo je promocija ne samo ove vrste sporta već i naše zemlje, županije i Vinodola kao turističke destinacije. Ovo sportsko događanje ide u prilog našem projektu razvoja cikloturizma i dobivanje refernca kod cikloturista i turista željinh aktivnog odmora. Naravno sve naše aktivnosti bilo bi nemoguće realizirat bez svesrdne potpore Vinodolske općine i načelnika Ivice Crnića.

Tu je i projekt Turističke kartice kojeg smo u suradnji sa TZG Crikvenicom i Novim Vinodolskim započeli u 2015. godini i ove godine nastavljamo s dopunjenom ponudom. U cilju edukacije naših iznajmljivača 13.3.2016. godine, u Općinskoj vijećnici u Bribiru organizirali smo i održali edukativnu radionicu za iznajmljivače. Predavanje je održala specijalizirana tvrtka Interligo d.o.o. iz Splita. Obrađene teme bile su: oglašavanje smještajnih objekata na portalima, zakonska regulativa, eVoisitor novi informacijski sustav na nivou cijele Hrvatske koji je počeo sa primjenom od 1. siječnja 2016., poslovanje s turističkim agencijama...

                                                                                                                                                                     Alenka Spoja

 

TZ Vinodolske općine organizirala je Edukativnu radionicu za iznajmljivače

Tags: Općina Gospodarstvo Turizam