Neprocjenjive umjetnine prvi puta pred očima javnosti

U Bribiru je 2. prosinca 2015.g. otvorena izložba " Iz riznice Župne crkve svtih Petra i Pavla" i predstavljena knjiga "Vinodol i njegova crkva" biskupa Mile Bogovića.

mile.jpg 

Na slici: urednik Bruno Lončarić, autor knjige biskup Mile Bogović, pročelnica Željka Jurčić Kleković

Po prvi puta, na izložbi "Iz riznice Župne crkve svetih Petra i Pavla", prikazane su dragocjenosti koje su stoljećima pomno čuvali bribirski svećenici. Crkvene relikvije, umjetnička djela i vrijedni crkveni rariteti postali su dostupni javnosti. Izložbu su osmislili i postavili vlč. Nikola Gajić i mr. sc. Željka Jurčić Kleković, prof.

Osobito zanimanje izazvale su dragocjenosti koje su godinama bile nedostupne poput  tzv. „Bribirskog“ ili Milonjinog križa, ostaci svetog Petra i umjetničko djelo pod nazivom "Bribirska Bogorodica s djetetom“. Autor Milonić koji se na križu potpisao "opus Milogni" bio je jedan od majstarijih domaćih autora. Izlošci, osim što imaju visoku umjetničku vrijednost, većinom su izrađeni od zlata i plemenitih metala.

prvired.jpg 

Brigadir Igor Kleković, načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić, predsjednik Vijeća Vinidolske općine Boris Miklić, general zbora Josip Lucić, nadbiskup Ivan Devčić, brigadir Nikola Županić, župnik Nikola Gajić

 U tom ozračju, u prepunoj dvorani Malog salona, predstavljena je knjiga biskupa  msgr. dr. Mile Bogovića pod naslovom "Vinodol i njegova crkva". Knjiga je sastavljena od kolumni koje je biskup godinama objavljivao u crkvenom časopisu Zvona i drugoj periodici. Svojim britkim i pitkim stilom autor secira crkvenu i svjetovnu stvarnost i na svoj način ta je knjiga  kronika njegovog vremena. Izlazak knjige poklopio se, kako je nadbiskup i mitropolit monsinjor dr.Ivan Devčić rekao,  sa 75. rođendanom, 50.-om godišnjicom svećenstva i s petnaest godina biskupovanja msgr. Mille Bogovića.

O knjizi je govorio i crkveni povjesničar Franjo Velčić te urednik Bruno Lončarić. Čestitke autoru uputio je i  načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić.

Nakladnik knjige je Riječka nadbiskupija, a sunakladnici su PGŽ te gradovi Bakar, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski, Rijeka i Vinodolska općina. Glavna misao bogato opremljene i ilustrirane knjige je da su crkvena tradicija i kulturna povijesti Vinodola oduvijek i zauvijek povezani.

Svečanost se prisustvovali i prijatelji monsinjora Bogovića, visoki časnici i časnici HV, među kojima general zbora Josip Lucić, pripadnici ratnih postrojbi „Tigrova 9-91“ Rakitje, brigadiri Nikola Županić, Božo Kožul, Zdravko Andabak, Drago Kožul, Igor Kleković te tajnik Udruge „Tigrovi“ Ivan Bošnjak. Svečanost su uljepšali svojim prvim nastupom članovi Pjevačkog zbora KUD-a „Bribir“ pod ravnanjem prof. Pavla Kombola.

Izložba će biti otvorena do 23. prosinca.

Tags: Kultura Bribir Općina