Zanosne Ružice osvojile Pavlomir

sesir.jpg

Zaista je jedinstven doživljaj natjecanje za Ružicu Vinodola u, bakljama obasjanim, vinogradima Pavlomira.  Između zelenih trsova zanosne Ružice, u jednostavnim i elegantnim nošnjama, odmjerile su snage u nošenju, mašćenju i gaženju grožđa, a najbolja među njima bila je Dea Karamarko. 

Mnogobrojna publika uživala je u spretnim izvedbama djevojaka. Dvanaesta Ružica Vinodola ponovno je oduševila domaće ljude, ali i velik broj turista. Za Ružicu Vinodola natjecalo se četrnaest kandidatkinja: Deana Karamarko i Jelena Grbić iz Bribira, Marcela Lončarić iz Velike Gorice, Marta Mataija, Helena Smolčić, Sanda Tonković,Iris Preden i Nika Piškulić iz Novog Vinodolskog, Antonia Šegulja iz Jadranova, Ema Sušanj iz Viškova, Stella Draginić iz Ledenica i Cyntia Guganović iz Neumunstera kod Hamburga. Posebne gošće bile su Valentina Tikvicki i Bojana Jakočević iz Tavankuta, hrvatskog mjesta u Vojvodini. 

nogice.JPG

Turistička zajednica Vinodolske općine i Turistička zajednica grada Novi Vinodolski organizirale su ove godine, po dvanaesti put, manifestaciju RUŽICA VINODOLA. U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću. Manifestacija je započela u Bribiru, 7. kolovoza, kada su predstavljane kandidatkinje za izbor Ružice Vinodola, a nastavila se 13.kolovoza u Pavlomiru i 14.kolovoza u Novom Vinodolskom.

Tags: Kultura Općina Turizam Zabava