Premijer Milanović podržao investiciju Ecowinda od milijardu eura

 

 crn.jpg

 

Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine razgovarao s premijerom Milanovićem o potrebi da investicija Ecowinda bude strateška investicija Hrvatske

 

 Nakon što je ostvaren temeljni preduvjet za investiciju Ecowinda od milijardu eura u zelenu energiju u Vinodolskoj općini, a to je donošenje Prostornog plana, sljedeći cilj je proglašenje te investicije strateškom investicijom Republike Hrvatske. To je i bio povod za razgovor predstavnika Vinodolske općine i Ecowinda s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je iskazao puno razumijevanje i dao podršku tom projektu.

 

O investiciji tvrtke Ecowind, u obnovljive izvore energije na području Vinodolske općine, premijer Zoran Milanović razgovarao je s načelnikom Vinodolske općine Ivicom Crnićem i predstavnicima Ecowinda Johanom Jannkerom, utemeljiteljem i vlasnikom tvrtke i Željkom Dolenecom, direktorom Ecowind d.o.o. Podsjetimo, radi se o trenutno najvećoj investiciji u Hrvatskoj, teškoj više od milijardu eura. Nakon mnogobrojnih prijepora donijeta je odluka o Prostornom planu Vinodolske općine kojom se otvorila mogućnost gradnje vjetroelektrana Zebar i Kavranica u iznosu od 90 milijuna eura i solarnih elektrana Lučac i Mahavica koje stoje 40 milijuna eura. Najveći dio investicije u iznosu od 987 milijuna eura odnosi se na ulaganja u reverzibilnu hidroelektranu.

milanovic.jpg

Premijer Milanović podržao projekt Ecowinda

 

                                                             Jedina investicija u Hrvatskoj za koju su osigurana sredstva investitora

-Ta ulaganja od najvećeg su značaja za energetsku stabilnost Hrvtaske, a donose i velike financijske koristi Hrvatskoj u cjelini i Vinodolskoj općini. Važnost te investicije je i u činjenici da je to jedina investicija u Hrvatskoj za koju su osigurana sredstva investitora i Država ne mora ništa ulagati, kaže načelnik Crnić i ističe da je to, možda, jedinstven slučaj u Europi da se u tako maloj Općini toliko ulaže u zelenu energiju. Nakon što je ostvaren temeljni preduvjet za investiciju, a to je donošenje Prostornog plana Vinodolske općine, sljedeći cilj je proglašenje te investicije strateškom investicijom Republike Hrvatske.

-To je i bio povod za razgovor s premijerom koji je iskazao puno razumijevanje i dao podršku tom projektu, rekao je Crnić i dodao da ih je premijer srdačno dočekao te da su definirali konkretne zadaće. Premijer je, kaže Ivica Crnić, zadužio Spomenku Rakušić, savjetnicu za gospodarstvo, koja je također prisustvovala sastanku, da se putem suradnje s ministarstvima omogući provedba investicije bez zastoja i da nakon pribavljanja preostalih dokumenata ta investicija dobije status strateškog projekta Hrvatske.

Predstavnici investitora također su veoma zadovoljni zbog razgovora s premijerom koji daje vjetar u leđa njihovoj investiciji. Direktor Ekovinda d.o.o. Željko Dolenec kaže:

-Smatram utemeljenim očekivati da naša investicija bude realizirana do 2020. g. i to Zebar u 2016.g., Kavranica 2017.g., 2018.g., solarne elektrane Mahavica i Lučac, a 2019.g., kogeneracijsko postrojenje biomase  i 2020.g. zaokružujemo investiciju izgradnjom reverzibilne hidroelektrane Vinodolska. Razgovor s premijerom i njegova podrška za nas su od velikog značaja zbog nužnosti da naša investicija dobije status strateškog projekta, čime se otklanjaju mnogobrojne birokratske barijere koje koče naš posao. Razgovor se odvijao u srdačnoj i otvorenoj, ali što je i najvažnije poslovnoj atmosferi koja je rezultirala korisnim zaključcima te mi, kao investitori, imamo razloga biti optimistični, zaključio je Željko Dolenec..

Tags: Politika Općina Ekologija Gospodarstvo