Napokon zeleno svijetlo za investiciju od milijardu eura

zebar.jpg

Kocka je pala

 

Nakon višemjesečne trakavice vijećnici Općinskog vijeća donijeli su toliko očekivanu odluku o Prostornom planu i time otvorili mogućnost ulaganja od 1,1 milijardu eura u Vinodolsku općinu. Kompromis je postignut s vijećnicima HNS-a koji su svoje podizanje ruku uvjetovali da se, ukoliko u ovom mandatu investitor uplati jednokratnu naknadu, ta sredstva koriste po sljedećim prioritetima: 1. gradnja dječjih igrališta u Bribiru, Triblju i Driveniku 2. razmatranje mogućnosti otkupa kompleksa Kamensko i pokretanje proizvodnje 3. uređenje središta Triblja u skladu s Detaljnim planom uređenja mjesta 4. pripreme za gradnju dvorane na postojećem boćalištu u Driveniku 5. rješavanje led rasvjete na cijelom području Vinodolske općine 6. sanacija nerazvrstanih prometnica na cjelokupnom području Vinodolske općine, uz sudjelovanje vijećnika HNS-a i Vijeća Mjesnih odbora.

U uvodnoj riječi načelnik Općine Ivica Crnić, koji se od prvoga dana svim silama zalagao za projekt i koji je doveo investitore u Vinodolsku općinu, istaknuo je da se izgubilo i previše vremena na donošenje odluke što se osjetilo na prihodovnoj strani Proračuna i izazvalo negodovanje ljudi koji očekuju odluke vezane uz njihove zahtjeve. Ova odluka je samo prvi korak prema realizaciji investicije i proteći će još mnogo vremena do njenog ostvarenja, rekao je Crnić i dodao da sada treba provesti istraživanja, donijeti Studiju utjecaja na okoliš, odobriti koncesiju, odabrati predlagatelje.... u čemu će sudjelovati i buduće općinske vlasti. I nije bitno koja će politička opcija kapitalizirati takvu odluku već da se ostvare projekti koji donose nova radna mjesta i bolji život Vinodolcima.

Što se tiče uvjeta koje su postavili HNS-ovci rekao je da se oni podudaraju s već donesenim Odlukama vijeća, osim kada je riječ o Kamenskom, jer za takva razmišljanja i otkup nije ni bilo novaca. Neki od projekata koje su nabrojili vijećnici HNS-a realizirat će se i prije priljeva sredstava od planirane investicije, zaključio je Crnić.

Boris Miklić, HDZ-ov predsjednik Vijeća, također je naglasio da su nabrojani projekti HNS-ovaca u realizaciji i u planu za 2015. g. te da bi novac trebalo utrošiti za privlačenje europskih sredstava i za razvoj.

- To bi bilo najpametnije i najracionalnije korištenje tih sredstava, istaknuo je Miklić.

Konačna odluka donesena je s 9 glasova za, tri suzdržana i jednim protiv. Protiv je bio reformist Spoja koji je naglasio da je žalostan što će se ta sredstva uložiti u komunalne poslove, a ne u razvoj. Nakon mnogobrojnih sjedničarenja i neostvarenog referenduma donijeta je odluka o Prostornom planu i otvorila se mogućnost za investiciju od 1,1 milijardu eura koja uključuje gradnju spornih vjetroelektrana Zebar i Kavranica u iznosu od 90 milijuna eura i solarnih elektrana Lučac i Mahavica koje stoje 40 milijuna eura. Najveći dio investicije u iznosu od 987 milijuna eura odnosi se na ulaganja u reverzibilnu hidroelektranu.

 

Najveća ulaganja odnose se na reverzibilnu hidroelektranu

reve.jpg

 

 

 

Tags: Politika Općina Gospodarstvo Poduzetništvo