Sudbina vjetroelektrana i dalje neizvjesna

prostorni.jpg 

Pat pozicija za povijesna ulaganja

Nakon sjednice Općinskog vijeća na kojoj je trebalo odlučiti o Izmjenama prostornog plana čime bi se otvorila mogućnost za gradnju vjetroelektrana, revezibilne hidroelektrane i pogona za korištenje sunčeve energije ova investicija teška 1,2 milijarde eura i dalje ostaje upitna.

Naime, od dvanaestero vijećnika koji su prisustvovali sjednici njih šestero bilo je protiv prihvaćanja Prostornog plana čime je stvorena pat pozicija za povijesna ulaganja. Vijećnici su se izjašnjavali pojedinačno što omogućuje uvid javnosti o stavu svakog vijećnika. Tako su vijećnici Koalicije SDP-a, HSLS-a, HSS-a i PGS-a – Neven Antonić, Rajko Arbanas, Ester Bojanac, Roko Brozović, Mihovil Mavrić i Laura Miroš podržali Prostorni plan, dok su vijećnici HDZ-a - Boris Miklić, Kazimir Lučić i Miljenko Šimić te HNS-ovci Darko Jerčinović, Davor Saftić i reformist Zoran Spoja bili protiv. Sjednici nije prisustvovao HNS-ovac Nedeljko Gašparović.

Prije izglasavanja načelnik Ivica Crnić još je jednom pojasnio koje su prednosti prihvaćanja Prostornog plana i zbog čega odbija prihvatiti amandman HDZ-a kojim bi bila onemogućena gradnja vjetroelektrana Zebar i Kavranica, a samim time i reverzibilne hidroelektrane jer potencijalni investitor ima u projektu predviđeno da energiju proizvedenu vjetrom usmjeri u revezibilnu hidroelektranu. To bi značilo odustajanje od projekta u cjelini što je nemjerljiva šteta za razvoj Vinodolske općine, rekao je Crnić i dodao da su razlozi i proceduralni.

Naime, u Konačni prijedlog akta, koji je donesen nakon tri i pol mjeseca usuglašavanja tijekom kojih je podneseno više amandmana, zakonom nije dopušteno podnositi bilo kakve nove amndmane i produžavati javnu raspravu koja je okončana, rekao je Ivica Crnić. S time se nisu složili HDZ-ovi vijećnici te su, nakon usuglašavanja tijekom duže pauze koju su zatražili, odlučili da će o spornom amandmanu tražiti očitovanje državne uprave. Predsjednik HDZ-a Boris Miklić naglasio je da ukoliko državna uprava podrži njihovo mišljenje odluke donesene na sjednici postaju nevažeće.

Stanovnicima Vinodolske općine kao i svim strankama vrlo je važno da prođu II izmjene i dopune prostornog plana uređenja Vinodolske općine jer, pored sporne gradnje vjetroelektrana, taj plan sadrži niz točaka kojima se odobravaju zahtjevi stanovnika Vinodolske općine. Ne prođe li prostorni plan, želje mještana ostat će "na čekanju" jer se mora ponovno u proceduru prihvaćanja plana i to, kako kažu u Vinodolskoj općini, po novo donesenim, strožim pravilima prema kojima će se dio zahtjeva mještana morati odbiti, a prihvaćanjem predloženih dopuna i izmjena prostornog plana one bi se uvažile.

Tags: Politika Općina Ekologija Gospodarstvo Poduzetništvo