Pred Vinodolcima referendumom o vjetroparku

 

 vjetropark.jpg

 Referendumom o milijardu eura

Sjednica Općinskog vijeća, 18. prosinca 2014.

Na sjednici na kojoj su se vijećnici trebali izjasniti da li će prihvatiti prostorni plan koji bi otvorio mogućnost za investiciju od milijardu eura nije donesena odluka. Zbog toga su vijećnici  odlučili referendumom ispitati mišljenje stanovnika Općine o vjetroelektranama koje su postale kamen spoticanja za donošenje odluke. Referendum će se održati u ožujku, a u sljedeća dva mjeseca Vinodolci bi se trebali  bolje upoznati s detaljima projekta. Referndumsko pitanje o vjetroparku uobličiti će na sjednici koja će se održati 29. prosinca 2014.g.

Iako odluka donesena na referendumu neće biti obvezujuća ona će biti barometar po kojem će vijećnici odlučivati da li je investicija od milijardu eura korisna stanovnicima ili će devastirati prostor. Referendum je predložila vladajuća koalicija SDP-a, PGS-a, HSS-a i HSLS-a nakon što je njihov prijedlog o donošenju odluke o prostornom planu koji uključuje mogućnost izgradnje vjetroparka izazvao mnogobrojne dileme i sumnje kod oporbenih vijećnika.

Na sjednici su donesene i druge važne odluke poput Proračuna za 2015. g. koji će iznositi 15 milijuna kuna. To je manje za čak 4 milijuna kuna od lanjskog Proračuna, a razlog je ukidanje povlastica koje je Vinodolska općina imala zbog brdsko planinskog statusa. Uz to, Proračun općine umanjen je i zbog preraspodjele poreza na dohodak čime su se općinska sredstva usmjerila u Proračun države.

Tags: Politika Ekologija Gospodarstvo