Posao od milijardu eura

3.jpg

Eko park neće narušiti krajobraz ni turističke i sportske aktivnosti

 

Sjednica Općinskog vijeća

Izmjene i dopune općinskog prostornog plana koje bi rezultirale ulaganjima austrijskog ECO WINDA u vrijednosti od milijardu eura i omogućile izgradnju vjetroelektrana na lokaciji Zebar, u zaleđu Vinodolske doline, bile su glavna tema na sjednici Općinskog vijeća. Investitor je zainteresiran i za lokaciju Kavranica, ali ako Zebar ne prođe odustat će od investicije. Kavranica je lokacija koja se tek ispituje, a projekt Zebar je potvrđen kao potencijal za proizvodnju energije na europskoj razini. Projekt Zebar predviđa šest vjetroagregata.

Načelnik Ivica Crnić istaknuo je da mogući investitor surađuje s Općinom gotovo deset godina. O tome je rekao:

- Održani su mnogobrojni sastanci, odlazili smo na teren, obilazili smo institucije od Vlade, ministarstava do Županije. Pripremljeni su potrebni papiri i ekspertize, Županijski prostorni plan prilagođen je mogućoj investiciji, održane su javne rasprave u svim mjestima Vinodolske općine. Utrošeni su sati i dani rada kako bi došlo do ovog trenutka kad možemo odlučiti o poslu vrijednom milijardu eura i od naše općine učiniti europski centar za energiju. Značilo bi to dodatna zapošljavanja i otvaranje mnogobrojnih razvojnih mogućnosti i privlačenje novih investitora. Ukratko, imamo priliku postati bogata i razvijena općina. Naglašavam da se radi o obnovljivim izvorima energije koji nebi devastirali prostor, turizam bi se i dalje mogao nesmetano razvijati. Eko park neće smetati turizmu jer ima mnogo primjera gdje se turizam razvio nakon njihove izgradnje. Stoga pozivam vjećnike da podrže ovu za nas povijesnu odluku i daju šansu razvoju naše općine, apelirao je Ivica Crnić.

Prilika koja se ne pojavljuje dva puta u životu

Govorio je i predstavnik investitora ECO Winda Željko Dolenec i podsjetio da je projekt energetskog parka u Vinodolskoj općini pokrenut još 2005. godine. Projekt bi donio velike prihode, privukao investitore koji traže sigurnost u napajanju energijom te otvorio radna mjesta, istaknuo je Dolenec. Naglasio je: Ovakva prilika se ne pojavljuje dva puta u životu. Energetski park uz vjetroelektrane podrazumijeva i reverzibilnu hidroelektranu koja uključuje i širenje Tribaljskog jezera, uspostavljanje solarnog fotonaponskog energetskog sustava te proizvodnju energije iz biomase. Izgradnjom energetskog ekoparka svi obnovljivi izvore energije vjetar, sunce, voda i biomasa bili bi na jednom mjestu po čemu bi Vinodolska općina bila jedinstvena. Istaknuo je da nije upitno da će posao u ekoparku prvenstveno dobivati lokalno stanovništvo te da će od projekta općina imati dugoročnu korist. Osobito je naglasio da se vjetroelektrane grade u kamenjaru i da se neće vidjeti iz Vinodolske doline. Odlučno je ustvrdio da je po struci šumar te da je iznimno osjetljiv na očuvanje šume stoga će za svako posječeno stablo, čega će biti malo, zasaditi novo. Dolenec je najavio da će se u svrhu turizma otvoriti i info ekocentar na području Vinodolske općine.

Rasprave vijećnika iznijele su na vidjelo mnogobrojne sumnje iako nitko nije bio izričito protiv. Predsjednik vijeća Boris Miklić začudio se da je Primorsko-goranska županija odluku o investiciji, koja daleko nadmašuje lokalne okvire, prepustila vijećnicima male općine. Miklić je zamjerio investitoru da se postavlja po principu »sve ili ništa«.

Eko park potiče razvoj turizma

Zamjenik načelnika Božidar Zubčić nije imao dileme oko izglasavanja. Rekao je:     – Ja, kao zamjenik načelnika, kao ni sam načelnik nemamo pravo glasati jer tu odluku donosi  Općinsko vijeće, no kao čovjek sam za takav projekt. Smatram da nitko nije došao investirati da bi nas prevario. Velika i teška odluka je pred nama. Ne odlučujemo kojem ćemo društvu ili udruzi dati tri ili 15 tisuća kuna. Ne smijemo se bojati donijeti odluku zato da se ne zamjerimo Frani ili Stipi. Smatram da se radi o projektu koji će našu i budućnost naše djece okrenuti nabolje, zaključio je Zubčić.

Rasprava koja je trajala više od dva sata vodila je u smjeru odgode ove prevažne odluke koja može promijeniti budućnost Vinodolske općine. Iako je iznimno primamljivo da Općina bude bogata energetska oaza vijećnici su dvojili koliko će radovi utjecati na devastaciju okoliša i na razvoj turizma. Vijećnik Spoja rekao je da se lovci protive projektu na što je reagirao Dolenec istaknuvši da su se na područjima gdje su nikle vjetroelektrane vratile životinjske vrste i dodao da je to vjerojatno zbog videonadzora koji je onemogućio krivolov. To je izazvalo smijeh.

Vijećnici su se požalili da nisu dovoljno obaviješteni o projektu, a uzrok tome vijećnik Spoja vidi u Općini. Tome se urbanistica i direktorica tvrke Planium, koja je izradila plan, Lili Bračun začudila jer su održane javne rasprave u svim mjestima gdje je prisutnima detaljno objašnjen projekt. Kako vijećnici uopće mogu reći da nisu informirani te se zapitala kako to da svi znaju što se događa s njihovom parcelom u planu, a ne znaju za projekt od općeg interesa. I predstavnik investitora Dolenec također se zapitao kako to da ga u devet godina nitko nije nazvao, a da je bio na svim prezentacijama projekta i pozivao sve zainteresirane da ga nazovu. Vijećnik Jerčinović rekao je da je neodlučan stav Odbora za gospodarstvo o ključnom projektu za budućnost općine sramotan.

Nakon konzultacije predsjednika klubova na koju je pozvao predsjednik vijeća Boris Miklić odlučeno je da se odluka odgodi i donese na sljedećoj sjednici vijeća. Za to vrijeme projekt će detaljno proučiti.

 

Osobna karta ECO Winda: Vodeći je planer vjetroelektrana u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Tvrtka ECO Wind utemeljena je1995.g. u Austriji. Počeli su s vjetroelektranom od 220 kW što je bilo najveće vjetro postrojenje u Austriji. U svega dva desetljeća tvrtka se proširila na Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Hrvatsku. Kod nas je 1997. godine osnovan hrvatski ECO Wind koji provodi projekte u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a planira proširenje u Makedoniju. U Austriji je ECO Wind postavio više od 70 vjetrenjača i vodeći je planer projekata u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Tags: Politika Općina Ekologija Gospodarstvo