U Pavlomiru najbolje mastila, gazila i trčala Bečanka

 kosa.jpg

Ružice su mastile po starinsku

Najzanimljiviji i najljepši dio natjecanja za Ružicu Vinodola, kao i svake godine, dogodio se u Pavlomiru. U nenadmašnom ugođaju pavlomirskih vinograda ružice su oživjele prastare vještine žena vinodolskog kraja i pokazale kako se na starinski način iz slatkih grozdova proizvodilo vino.

Nakon predstavljanja u driveničkom kaštelu, ružice su se u Pavlomiru ogledale u tri discipline: utrkom kroz vinograd morale su donijeti košarice s grožđem, zatim su grožđe rukama pa nogama gnječile i mastile. Najbolja je, ukupno, u sve tri discipline, bila Bečanka Saskia Scheitz, iako pojedinačno ni u jednoj disciplini nije bila prva. Najbolja natjecateljica , kao i svake godine, uživat će tjedan dana u krstarenju jedrenjakom Katarina -line, čija je vlasnica Katarina Hauptfeld, rođena Bribirka.

Iako je te večeri bilo vjetrovito i hladno i živa se na termometru, usred kolovoza, spustila ispod 20 stupnjeva mnogobrojni posjetitelji pohrlili su u Pavlomir.  Uz glazbu, ples i roštilj  zabavljali se dugo u noć.

Ove godine je Manifestacija Ružica Vinodola, putem LAG-a Vinodol, dobila i potporu iz europskih fondova.  LAG, koji ji je u kratkom vremenu, povukao značajna sredstva za projekte koje zastupa predstavljen je posjetiteljima.

Uz domaćine, Ivicu Crnića, načelnika Vinodolske općine i Olega Butkovića, gradonačelnika Novog u Pavlomiru su bili i Tomislav Klarić, gradonačelnici Bakra i Senja Tomislav Klarić i Darko Nekić. Ružicu je posjetila i Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske.

kabal.jpg

 

 

Tags: Politika Kultura Gospodarstvo Turizam