14.Vinodolske ljetne večeri obogaćene novim sadržajima

zurnada.jpg

Po prvi puta, na Vinodolskim ljetnim večerima, nastupit će i novoosnovana klapa "Žurnada"

Vinodolske ljetne večeri, koje organizira Turistička zajednica Vinodolske općine, već četrnaest godina pružaju publici vrhunske umjetničke događaje, privlače mnogobrojne posjetitelje i turiste, ali i stručnu javnost u Vinodolsku dolinu.

Za sve ljubitelje dobre glazbe, plesa, knjige, kazališta i filma, ove je godine u programu manifestacije organizirano devet večeri, i to: koncert talijanske canzone, večer klapske pjesme, Klovićeva večer - večer domaćih izvođača s područja Vinodolske općine posvećena našem slavnom minijaturisti Jurju Juliju Kloviću, tri književne večeri u suradnji s etno hotelom Balatura u Triblju, filmska projekcija na velikom kino platnu, te kazališna predstava i igrokaz.

Manifestacija je otvorena 17. srpnja s predstavom RI Teatra „Hetero parada". Riječ je o komediji u kojoj Ri Teatar iznova inspiraciju pronalazi u hrvatskoj zbilji. Iz godine u godinu manifestaciju oplemenjujemo novim sadržajima (kazališne predstave i igrokazi, ljetno kino, tematske večeri...), odnosno glazbom i pjesmom oživljavamo stare i obnovljene frankopanske utvrde u Bribiru i Driveniku, kao i novim atraktivnim lokacijama na otvorenom. Prostor ispred Kuće Klović u Grižanama, koja je svoja vrata otvorila u travnju ove godine, pravo je mjesto za održavanje koncerata što je ujedno i promocija Kuće gdje se nalazi jedinstvena zbirka, odnosno reprodukcije originalnih Klovićevih djela. Upravo njemu u čast organizirat će se „Klovićeva večer" gdje će nastupiti Tamburaški orkestar KUD-a „Dr. Antun Barac" Grižane, Ženska klapa Kirice, Vokalna skupina Vinodolke, mlada pjevačica Željka Brdar, griški kantautor Neven Barac i uspješni mladi harmonikaš Ante Mamula iz Bribira. Isto tako, prigodno će se održati i belcanto koncert u izvedbi Jose Butorca.

Ispred Doma kulture u Triblju KUD Bribir izvest će svoj igrokaz pod nazivom „Pred birtijun" autorice Kate Grgurić. A na istom mjestu priliku za prvo predstavljanje u sklopu ovogodišnje manifestacije imat će novoosnovana ženska klapa „Žurnada" iz Bribira. Književne večeri u Ethno hotelu „Balatura" kao i svake godine ugostit će poznate književnike kao što su Ante Tomić, Rujana Jeger i Teofil Pančić. Kao i prošle posjetitelji će moći i ove godine uživati u ljetnom kinu. Prikazivat će se pustolovni film snimljen po istinitom događaju: "Kon-Tiki".

Vinodolske ljetne večeri spuštaju zastore 22. kolovoza Smotrom klapa Drivenik u driveničkom kaštelu koju devetu godinu organiziramo s klapom Tić iz Triblja.

Iris Bruketa

Tags: Kultura Turizam