U temeljima hrvatske države je antifašizam

general.jpg

Prisutnima su se obratili stožerni general Anton Tus, župan Zlatko Komadina, načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić i predsjednica Udruge antifašističkih boraca grada Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine Zdenka Vukelić

 

U Lukovu je, 22. lipnja, tradicionalno održana središnja proslava Dana antifašističke borbe naroda Hrvatske za crikvenički, vinodolski i goranski kraj. Mnogobrojni posjetitelji, štovatelji antifašističke borbe, odali su počast poginulim borcima za slobodu Domovine.

Tom je prilikom, u nadahnutom govoru, stožerni general Antun Tus podsjetio da su u temelje Države Hrvtaske ugrađene dva velika i herojska rata: Narodnooslobodilačka borba i Domovinski rat. Prvi je stvorio Hrvtasku u avnojevskim granicama unutar tadašnje države, a drugi je u tim istim granicama iznjedrio samostalnu Hrvatsku. U oba rata, za slobodu hrvatskog naroda položili su živote najbolji hrvatski sinovi i kćeri.

Župan Zlatko Komadina također je povezao Narodnooslobodilačku borbu i Domovinski rat. Istaknuo je da je hrvatski narod, u svom obrambenom, antifašističkom ratu, na čelu s maršalom Titom bio na pobjedničkoj strani što je omogućilo stvaranje avnojevske Hrvatske, a u Domovinskom ratu, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana očuvao te granice i stvorio današnju državu Hrvtasku. 

Sudionicima skupa u Lukovu obratio se i načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić koji je rekao da se u Hrvtaskoj razvio, među prvima u Evropi, pokret otpora protiv fašizma u kojem su pali mnogi životi. Upravo na Lukovu obilježavamo Dan antifašizma jer se baš tu narod crikveničko-vinodolskog i goranskog kraja  borio na antifašističkoj strani.

- Tu su se protiv tuđinske vlasti borili naši djedovi i očevi, a za iste ideje pravednosti i slobode mi smo se nastavili boriti u Domovinskom ratu, rekao je Crnić.

Proslavi su prisustvovali i saborski zastupnik Saša Đujić, predsjednici i predstvanici antifašističkih boraca i udruga, predstvanici gradskih i općinskih vlasti Crikvenice, Novog Vinodolskog i Fužina.

Ženska klapa Žurnada svpjom je pjesmom oduševila mnogobrojne posjetitelje koji su se uz glazbu i vojnički fažol još dugo zabavljali u raskošnoj šumi Lukova.

baba.jpg

Na spomen obilježje položeni su vijenci i cvijeće za poginule partizane

 

festa.jpg

Uz druženje i vojnički fažol sudionici skupa još su se dugo zadržali u Lukovu

 

ples.jpg

Na Lukovu se plesalo i veselilo
 

Tags: Politika