Drivenik - čuvar kroz povijest

 drivenik.jpg

Dvodnevna manifestacija ''Drivenik – čuvar kroz povijest'' ove se godine održava 3. i 4. svibnja. U kaštel će useliti vitezovi, a pod zidinama će niknuti srednjovjekovni tabori. Unutar kaštela Drivenik prikazat će se i niz povijesnih, edukativnih, zabavnih i glazbenih predstava na pozornici. Uokolo utvrde Drivenik bit će postavljen srednjovjekovni viteški tabor koji će interaktivno davati posjetiteljima uvid u srednjovjekovni život. Oko kaštela održavat će se i niz interaktivnih radionica poput radionica mačevanja, streličarstva, srednjovjekovnog plesa, srednjovjekovnih igara, glagoljice, srednjovjekovne kuhinje... Posjetiteljima će se također predstaviti i stari zanati i obrti, te lokalni tradicionalni proizvodi.

Ove godine sudjelovat će sedam viteških udruga, a dvije od njih su gostujuće udruge iz Slovenije i Mađarske. Zbog velikog prošlogodišnjeg interesa najmlađih, u ovogodišnji program uvrstili smo radionice i program za djecu. Program će, ove godine, biti djelomično sufinanciran sredstvima Europske unije.

Projekt "Drivenik – čuvar kroz povijest" pažljivo smo pripremali tijekom prošle godine, a organizirat ćemo ga u jednom od najljepših hrvatskih kaštela – nedavno obnovljenom frankopanskom kaštelu u Driveniku. Drivenički srednjovjekovni kaštel leži na brijegu iznad vinodolske kotline, a Drivenik se spominje još u Vinodolskom zakoniku iz 1288. godine čiji su potpisnici bili i predstavnici Drivenika. Vjerujemo da će dvodnevno događanje i ove godine privući brojne posjetitelje te time pokazati multifunkcionalnost obnovljenog kaštela Drivenik. Putem radionica, predstava i prikaza Drivenik postaje platforma kulturno-turističkih sadržaja. Simbolično je i važno napomenuti da se dan mjesta Drivenika, odnosno blagdan sv. Dujma posvećen zaštitniku župe (starokršćanskom mučeniku iz 3. stoljeća), obilježava 07.05., te je projekt "Drivenik-čuvar kroz povijest" time postao dio programa u sklopu obilježavanja "Dujmove".

Afirmacija turističkog potencijala kaštela Drivenik

Cilj projekta je afirmiranje i iskorištavanje turističkog potencijala nedavno obnovljenog kaštela Drivenik kroz događanje srednjovjekovne oživljene povijesti. Na jednom mjestu okupiti će se brojne razine programa za očuvanje kulturne i povijesne hrvatske baštine, kao što su vojna povijest, svakodnevni život, gastronomija, obrti, zanati, umjetnost i drugo. Projektom “Drivenik-čuvar kroz povijest” kao oblik usluge u razvoju selektivnih oblika turizma na području Vinodolske općine, kao i pokretanjem ovakvih i sličnih projekata, odnosno novih turističkih proizvoda te ostalih pogodnosti koje bi time dobili (povećan dolazak domaćih i stranih gostiju, prisutnost medija...), pomažemo u afirmaciji kulturnih sadržaja u Vinodolu, kako bi prezentirali Vinodol kao turistički atraktivnu i zanimljivu destinaciju.

mrtav.jpg 
Srednjovjekovni ratnici

kaciga.jpg

Tags: Kultura Drivenik Turizam