U kriznim vremenima potreban je konsenzus političkih opcija


Intervju: Boris Miklić, predsjednik Općinskog vijeća Vinodolske općine

Kada je, iz redova HDZ-a, diplomirani inženjer šumarstva, Boris Miklić, na temelju dogovora s Koalicijom SDP-a, postao predsjednik Općinskog vijeća,četiri vijećnika HNS-a koji su neočekivano postali oporba, tvrdili su da je taj savez nastao zbog raspodjele fotelja i na štetu Vinodolske općine. Godinu dana poslije, demantirali su ih događaji, odluke i rad Vijeća, koje i u teškim vremenima besprijekorno funkcionira i donosi odluke važne za razvoj Vinodolske općine. Pokazalo se da i naizgled neprirodni savez može biti dobar ako ih vodi zajednički interes, u ovom slučaju to je napredak Općine. Bio je to povod za razgovor u kojem smo saznali kako je nastao konsenzus suprotstavljenih stranaka, kako funkcionira Vijeće i koji su ciljevi za predstojeće razdoblje.

Kako je došlo do podrške SDP-a, HSS-a, PGS-a i HSLS-a vašem izboru za predsjednka Vijeća?

Ispostavilo se da, zbog predizbornih nesuglasica i kampanje koja je prešla okvire „normalne“ predizborne utrke, Koalicija SDP-a s HNS-om nije bila moguća. HDZ je također pregovarao s HNS-om no nismo postigli suglasnost. Postojala je opasnost „pat“ pozicije u kojoj Vijeće ne bi bilo formirano i došlo bi do novih izbora. Ocijenili smo da ne želimo da naša Općina postane „slučaj“, i u suglasnosti s našom središnjicom, donijeli smo odluku o suradnji. Nismo željeli da zbog apetita za vlašću dođe do ponavljana izbora. Želja nam je da sinergijom dođemo do istog zajedničkog cilja, a to je razvoj našega kraja.

Kako to funkcionira u praksi?

Koalicija SDP-a je bila samostalno na vlasti od osnivanja Općine. Sada moraju razgovarati s nama i dopustiti nam da sudjelujemo u procesu donošenja odluka i to činimo. U tom slučaju, ako smo otvoreni i iskreni jedni i drugi, pronalazimo kvalitetnija rješenja. Nastojimo uključiti i HNS, ali u ovom trenutku oni to ne prihvaćaju.

Kako vidite svoju ulogu i koji su vaši ciljevi kao predsjednika Vijeća?

Ciljeva ima puno, ali prednost dajemo nastavku ostvarenja kapitalnih projekata i ravnomjernom razvoju Općine.Temelj razvoja općine su dugogodišnji kapitalni projekti poput kanalizacijskog sustava,uređenja centara mjesta, dovršetak uređenja kaštela i čitavog starog grada Drivenika, otvaranje Kuće Klović u Grižanama posjetiteljima i turistima i početak projektiranja i izgradnja školske dvorane u Triblju. Planovi su nam da, kao što smo rekli u predizbornoj kampanji, napravimo u svakom mjestu dječje igralište, važna nam je komunalna infrastruktura te intenziviramo radove na sanaciji lokalnih prometnica. Želimo aktivirati općinsku imovinu i poticati rad poduzetnika kroz subvencijei vođenje kroz procedure kandidiranja, izgraditi šetnicu uz Dubračinu te smanjiti nepotrebno trošenje energije u općini. Racionalizacijom trošenja proračunskih sredstava cilj nam je otvoriti mogućnost za usmjeravanje sredstava u podizanje kvalitete života u Općini. Želimo poboljšati uvjete života kako bi mlade ljude zadržali, a starijima osigurali dostojanstven život. Radimo na zaštiti pitke vode i ekološkoj osviještenosti, usmjeravamo razvoj turizma, poboljšavamo prometnu povezanost, ulažemo u socijalne programe, potičemo ruralni razvoj. Sve to, naravno, ovisi i o sredstvima kojima raspolažemo.Predsjedavajući Općinskim vijećem cilj nam je postići transparentnost trošenja proračunskih sredstava i učinkovitost rada Vijeća, a to očekujemo i od izvršne vlasti. . Moja uloga kao predsjednika Vijeća ostvaruje se kroz rad na ostvarenju nabrojenih ciljeva i zadataka, riječju, kroz rezultate.Budući da je načelnik iz redova Koalicije željeli smo barem kroz funkciju predsjednika Vijeća imati ravnotežu i aktivno sudjelovati u obnašanju vlasti u Vinodolskoj općini, a ne biti samo presudni glas Koaliciji za donošenje odluka. Uostalom, kao što je nebrojeno puta potvrdila povijest i događanja u drugim sredinama, u kriznim vremenima potreban je konsenzus političkih opcija.

Jeste li zadovoljni realizacijom odluka donesenih na Vijeću?

Po prvi puta Koalicija SDP-a, HSS-a, HSLS-a i PGS-a morala je u odlučivanje uključiti HDZ. Nakon početnih nesporazuma postigli smo suglasnost štoubrzava rad Vijeća. Činjenica je da se Koalicija sastoji od više stranaka koje se moraju prethodno dogovoriti ili naknadno usuglasiti s HDZ-ovim stavovimaoko svake odluke. To produžuje put donošenja, ali zato pridonosi kvaliteti odluka. Suradnja je dovela do toga da je većina prijedloga odluka usuglašena pa nema potrebe za žučnim diskusijama između ove dvije strane na sjednicama Vijeća. Kod donošenja nekih važnih odluka koje su bitne za Općinu u prethodnu raspravu aktivno uključujemo i vijećnike HNS.

Što mislite o radu odjela Općinske vlasti?

Smatram da sam tijekom proteklog perioda uskladio rad s djelatnicima Upravnog odjela i da smo dogovorili odnose predstavničke i izvršne vlasti. Bitno je da svatko izvršava svoje obveze iz djelokruga rada koji mu je povjeren. Tada i učinkovitost raste. Sadašnji ustroj našeg Upravnog tijela je zastario, te ga je potrebno uskladiti s vremenom i situacijom u kojoj se nalazimo.Budući da je najveći dio problema u Vinodolskoj općini vezan uz komunalnu problematiku očekujem veću prisutnost komunalnih službi na terenu.

Što mislite o dosadašnjem razvoju Vinodolske općine i u kakvom bi se smjeru ubuduće trebala razvijati?

Nakon 21 godine postojanja možemo zaključiti da je Vinodolska općina opravdala svoje osnivanje, ali smatram da se moglo napraviti i više. Bitna odrednica našeg razvoja je da smo smješteni u blizini turističkih centara Crikvenice i Novog Vinodolskog. Naše najveće bogatstvo je ekološki uščuvan prostor kojim moramo pažljivo gospodariti. Generalno, smjer razvoja općine mora biti održivi razvoj za što vjerujem postoji suglasje svih subjekata općine. U tu svrhu potrebno je izraditi dugoročni Plan ukupnog razvoja Općine i uskladiti ga s nacionalnim i EU prioritetima, podržati razvoj ruralnog turizma i iskoristiti prednosti bogate kulturne i povijesne baštine za razvoj turizma te voditi neprekidnu brigu o njima kroz neki oblik Centra za kulturu. Jedan od detalja koje narušavaju opći dojam turističkog područja je i neodržavanje vegetacije uz prometnice kao i same lokalne prometnice koje su u lošem stanju. Najavljeno ukidanje brdsko planinskog statusa u 2015. bitno bi ugrozilo naš razvoj, ali se nadam da će se ovaj povlašteni status za našu Općinu ipak održati te da će se Vinodolska općina razvijati kao prosperitetna zajednica u kojoj će stanovnici Bribira, Grižana, Triblja i Drivenika ostvarivati svoje životne ciljeve i ugodno živjeti.

Tags: Politika Općina