Otvorena Kuća Klović


Klović u zagrljaju načelnika Crnića

Otvorenjem Kuće Klović, u Grižanima,  rodnom mjestu najpoznatijeg minijaturiste svih vremena,  Jurja Julija Klovića, ostvarena je ideja koja se počela rađati još 1975.g., povodom  400. godišnjice njegove smrti. Kuća je otvorena na Dan Vinodolske općine 15. travnja, a otvorenju su uz domaćine župana Zlatka Komadine i načelnika Vinodolske općine Ivice Crnića, prisustvovali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, saborski zastupnik iz Novog Vinodolskog Saša Đujić,  i akademik Petar Strčić, znameniti povjesničar ovoga kraja.

Kuća Klović nalazi se u obnovljenoj i uređenoj staroj griškoj školi. U noj su izložene replike najvažnijih Klovićevih djela, budući da se originali nalaze u najpoznatijim svjetskim galrijama. Međutim, kako je rekla ministrica kulture, s obzirom na današnju tehnologiju, nije potrebno imati originale da bi se uživalo u Klovićevim djelima.

Župan Zlatko Komadina naglasio je kako vani ljudi izmišlaju priče koje se nisu ni dogodile, a mi Michelangela minijature  zaista imamo što treba isticati kao kulturno bogatstvo, ali iskoristiti u turističke i gospodarske svrhe.


Klovića je odglumio slikar Mavrić

Projekt Kuća Klović i pretvaranje stare škole u svojevrsni muzej započeo je 2006.g., a ostvario se ponajprije zahvaljujući financiranju Županije koja je poduprla Vinodolsku općinu u ostvarenju te ideje.

Ukupno je, u Kuću Klović uloženo 3,1 milijuna kuna, u čemu je Županija sudjelovala s 1,66 milijuna kuna, a Vinodolska općina s 1,44 milijuna, naglasio je Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine. Radovi su bili opsežni te je obnovljeno krovište, izmijenjena stolarija, fasada, uređene su sanitarije i okoliš zgrade. Na eksponate i opremu utrošeno je 843 tisuće kuna. Načelnik je podsjetio da je ideja o otvaranju stalnog postava rođena još 1975.g.,povodom obilježavanja 400. godišnjice njegove smrti, odnosno 1998.g. kada su proslavili 500. godišnjicu Klovićeva rođenja. 

Ivica CRnić osobito je istaknuo doprinos Ivana Barbarića, organizatora prve izložbe dokumenata o Kloviću te voditelja ovog projekta Marka Frankovića.

Ministrica Zlatar Violić, napomenula je da Ministarstvo nije financijski pomoglo otvaranju Kuće Klović, ali je obećala da će se angažirati u drugim projektima poput obnove frankopanskih kaštela, naglasivši da se u tu svrhu kandidiraju za sredstva Europske unije.

Nakon otvaranja, obišli su Kuću Klović gdje se zaista imalo što vidjeti. Međutim, to se ne može prepričati, zato dođite i sami se uvjerite u veličinu našeg renesansnog slikara, koji svojim djelima stoji uz bok Michelangela, El Greca, Vasarija i Tiziana. Nakon pola milenija Klović  se "vratio" u svoje rodno mjesto... 

 
Otvorenje

 

 

 

Tags: Politika Kultura Turizam