Vijesti

Sretan Uskrs svim mještanima Vinodolske općine!

Dan Vinodolske općine 2019. godina

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Vinodolske općine, koja ove godine obilježava 26 rođendan, održana je u Triblju u Domu kulture. Sjednici su prisustvovali  mnogi uvaženi gosti. U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora bio je  zastupnik Tomislav Klarić, kao izaslanik premijera, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, zatim zamjenik ministra turizma Robert Pende, zamjenik župana Marko Boras Mandić, članica Županijske skupštine Jagoda Ugrin, vikar Riječke nadbiskupije Emil Svažić te predstavnici gradova Crikvenice, Novog Vinodolskog, Senja, Bakra i Kraljevice. Nazočili su  mnogi gospodarstvenici te predstavnici udruga, sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i policijske postaje Crikvenica. Uvaženi gosti su se obratili uzvanicima i osvrnuli se na turistički razvoj Vinodolske općine i projekte na kojima se radi. Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić navodi kako prostor Vinodolske općine  postaje sve zanimljivije turističko odredište i nadopunjuje ponudu Crikveničko-vinodolske rivijere, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Tomislav Klarić vjeruje da će se razvoj koji je doživjela obala dogoditi i u Vinodolskoj općini. Predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić ukratko je predstavio rad Vijeća koje je u protekloj godini održalo devet sjednica na kojima se odlučivalo o više od 80 točaka dnevnog reda. Pred općinom je uređenje centra Bribira, školske dvorane u Triblju, rješavanje problema klizišta i dovršetak projekta Putevima Frankopana u Driveniku. Načelnik Marijan Karlić kroz kratki video prikazao je realizaciju različitih projekata. Istaknuo je kako demografski podaci za općinu ne vesele te bi Vinodolaca do 2025. trebalo biti dvjestotinjak manje. Ipak, povećao se broj poduzetnika i razvoj turizma je na dobrom putu pa se nada da će to poboljšati kvalitetu života i demografsku sliku.

Nagrada Vinodolske općine za životno djelo dodijeljena je generalu Antonu Tusu. Rođen je 1931.  u Bribiru, a već kao 13-godišnjak stupa u partizanske redove. Njegovo djelovanje pri JNA počinje 1968, da bi došao do čina general pukovnika. Tus je bio je prvi pilot koji je upravljao i ruskim MIG-ovima i američkim nadzvučnim zrakoplovima F-16. HV-u je pristupio 1991. i obnašao mnoge dužnosti, dobivši najviši čin – general zbora. Iako je 1996. odlučio otići u mirovinu, ponovno se aktivirao 2001. kada je postao šef Misije RH pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom hrvatskog trolista. Zbog zdravstvenog stanja nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade pa će mu ona biti naknadno uručena. 

Godišnja nagrada dodijeljena je članovima Boćarskog kluba Drivenik Filipu Klariću i Žarku Jerčinoviću. Obojica su ušla u svijet boćanja prije tri godine, osvojivši do danas 65 medalja i 21 pehar na županijskim i državnim natjecanjima. Obojica nastupaju za BK Drivenik u Trećoj županijskoj ligi – Istok te za BK Sveti Jakov u Trećoj hrvatskoj ligi Istra-Primorje, a ove i prošle godine su kao članovi kadetske reprezentacije Hrvatske sudjelovali na nekoliko međunarodnih turnira. Mladi boćari su aktualni kadetski prvaci Hrvatske u brzinskom štafetnom izbijanju, dok je Klarić i prvak Hrvatske u preciznom izbijanju. Još jedna dobitnica godišnje nagrade je Biserka Lončarić koja pri KUD-u Bribir djeluje od njegovog osnutka 1974. godine. Od tada do danas obavljala je više različitih funkcija, a već drugi mandat je predsjednica KUD-a. Njezin uspjeh ogleda se u rezultatima postignutim posljednjih godina, kao što je učlanjenje KUD-a u Hrvatski sabor kulture, kompletiranje bribirskih nošnji, sudjelovanje KUD-a na različitim međunarodnim smotrama itd. Lončarić se u ime svih dobitnika nagrada obratila gostima i od srca zahvalila svima koji su ih podržali. Čestititala je mladim dobitnicima i generalu Tusu. – Iako niste ovdje, vi ste s nama u srcu, duši i mislima – rekla je Lončarić te se osvrnula na svoje priznanje. 

– Ovo mi je prva nagrada u životu i jako sam ju emotivno doživjela – rekla je.

Program je bio obogaćen i recitatorskim nastupima učenika OŠ dr. Josipa Pančića Bribir Veronike Ligatić i Nikole Franjkovića te učenika OŠ Jurja Klovića Tribalj Adriana Miličića i Frana Citkovića, koji su se gostima obratili domaćom čakavskom besedom te glazbenim nastupima Jose Butorca, KUD-a Bribir i njihovih sopilaša Pavla Kombola i Davora Tusa te klape Tić. 

Vinodolska općina dobila 7,4 milijuna kuna za gradnju vrtića

 

 

Početak gradnje očekuje se za nekoliko mjeseci, a otvaranje novog vrtića u Triblju za otprilike godinu dana

TRIBALJ Vinodolska općina potpisala je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovor kojim je za gradnju dječjeg vrtića u Triblju osigurano 7,4 milijuna kuna. Dodijeljena sredstva su rezultat uspješne kandidature na natječaj za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja RH. Među 124 vrtića kojima je dodijeljeno 945 milijuna kuna našao se i vrtić „Cvrčak i mrav“.

Koliko znači 7,4 milijuna kuna potpore za Vinodolsku općinu jasno je ako se stavi u relaciju s ovogodišnjim općinskim proračunom od 17,7 milijuna kuna.

Investicija u gradnju novog vrtića teška je 9,2 milijuna kuna. Početak gradnje očekuje se za nekoliko mjeseci, a otvaranje novog vrtića na zapadnom ulazu u Tribalj za otprilike godinu dana. Modularna gradnja omogućava brzu realizaciju. Vrtić će se graditi na lokaciji stare tribaljske ambulanta. Imat će dvije etaže, sam objekt će imati tisuću kvadrata. Uredit će se zelena površina, površina za igru i parkiralište, objašnjava pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić.

Danas vrtić djeluje na tri lokacije, u Triblju i Bribiru smještena su djeca, a uprava i kuhinja nalaze se u Driveniku. U novi vrtić u Triblju preselila bi djeca iz vrtića koji je smješten u zgradi škole te uprava i kuhinja. Odjel u Bribiru ostaje. Vrtić pohađa 95 djece u tri vrtićke i dvije jaslićke grupe. U Triblju je pedesetak djece. I još desetak čeka mjesto u tribaljskom vrtiću. 

Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić ističe da su dobivena sredstva posljedica ozbiljnog timskog rada u kojem se poštivala struka te ispunjavanja preduvjeta za kandidaturu. Najprije je trebalo donijeti Program ukupnog razvoja Vinodolske općine koji je bio uvjet za kandidaturu. Suradnja s Primorsko-goranskom također je bila uspješna u zidanju projekta. Županije je darovala zgradu ambulante u Triblju vrijednu 620 tisuća kuna. Vinodolska općina je potom kupila dvije susjedne parcele od tisuću kvadrata za 250 tisuća kuna i tako se došlo do lokacije za budući vrtić mjesta koje postaje sve atraktivnije za život i privlači mlade obitelji. Načelnik Karlić je pohvalio Poduzetnički centar Vinodol koji je uz općinske službe pripremio projekt.

 

Sretan božić i nova 2019. godina!

Tristotinjak planinara na vrhu Viševice

U nedjelju 28. siječnja u organizaciji Planinarskog društva Strilež, Crikvenica i uz potporu Turističke zajednice Vinodolske općine održan je već tradicionalni, ove godine 24. Zimski uspon na Viševicu. Dan prije , u subotu, vrijedni članovi, magli i prohladnom vremenu usprkos, pripremili su stazu od podnožja do vrha Viševice, očistili je od porušenih grana, utabali snijeg, označili i učinili je sigurnom i prohodnom za nedjeljni uspon .

Na ovu , kao i sve druge akcije ovog našeg jedinog, ali veoma aktivnog planinarskog društva, odaziv je bio velik. Tristotinjak planinara iz ukupno 26 planinarskih društava pohodilo je našu Viševicu, prekrivenu snijegom i u nedjelju suncem obasjanu. Uz brojna domaća planinarska društva, zabilježena su i dva slovenska. Na 1428 m visokom vrhu, jednom od najljepših vrhunaca i vidikovaca Gorskog kotara, planinari su uživali u pogledu koji seže na sve planine i vrhove uokolo dokle dopire pogled, sve do pomalo mutnih Alpa u daljini. Na jug je otvoreni pogled na Kvanerski zaljev sa svim otocima. Vidi se Senjski kanal sa svojim otocima. Najljepša nagrada za uloženi trud i dvoipolsatni uspon.

Jedna manja grupa planinara je odlučila otići na obližnji 1187 m visoki Zagradski vrh. I dok se Viševica bijelila od snijega, Zagradski vrh su "zabijelile" visibabe. Čudna je i nepredvidiva priroda, uvijek nas iznenadi, razveseli i napuni pozitivnom energijom. Dobro je što sve više ljudi prepoznaje prednosti kretanja i boravka u prirodi, što to postaje stil i način života. U konačnici, to nam otvara dodatne mogućnosti za razvoj turizma i cijelog našeg kraja "na korak od mora i dva koraka od sniga".

                                                                                                                                                                                   Laura Jurin

                                                                                                                                                                  fotografije: Barbara S.