DVD Bribir

VATROGASCI ZA PRIMJER

U deset godina postojanja DVD „Bribir“ postao je respektabilna udruga čiji su se vatrogasci u velikom požaru prije dvije godine potvrdili kao sposobni, vješti i hrabri ljudi koji su ugrožavajući vlastite živote obranili domove i imanja stanovnika Vinodolske općine.

Kada je utemeljeno Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bribir“ malo je tko vjerovao da će, u kraju u kojem nema tradicije vatrogastva, ta Udruga postati mjesto okupljanja mlađe i starije generacije, jedinstvenih u mnogobrojnim aktivnostima. Vatrogasci DVD-a prošli su mnoga vatrogasna krštenja u svom kraju, ali i kao ispomoć drugim Društvima, a njihove ekipe na županijskim i državnim natjecanjima ostvaruju ponajbolje rezultate. Započeli su kao „beskućnici“, no zahvaljujući razumijevanju Općine i načelnika Ivice Crnića, koji je i sam član DVD-a, danas imaju lijepo uređenu zgradu, postupno su nabavili neophodnu opremu i razvijaju se u organizaciju koja svojim djelovanjem obogaćuje Vinodolsku općinu. Predsjednik DVD-a je Neven Antonić koji ističe da opstanak njihovog Društva nebi bio moguć bez Vinodolske općine jer 80 posto sredstava dobijaju iz Proračuna. Tijekom cijele godine Društvo uređuje protupožarne puteve, organizira rad s mladima, sudjeluje u organizaciji raznovrsnih manifestacija.

Iako su dobrovoljno društvo i volonteri posjeduju stručnost i znanje profesionalaca. Svi vatrogasci DVD-a, a ima ih 22, moraju završiti tečaj kojim stječu temeljna znanja. U svojim redovima imaju osam profesionalaca koji rade na osiguranju u DINI i sličnim tvrtkama. Uz tu opretivnu jedinicu još desetak vatrogasaca pomaže Udruzi koliko im to dopušta zdravlje. Ukupno DVD ima dvjestotinjak članova, a okupljaju i vatrogasnu mladež od dvanaest do šesnaest godina koja na vatrogasnim natjecanjima niže uspjehe, ističe Antonić i dodaje da su oni jezgro iz kojeg se kasnije regrutiraju opreativni vatrogasci.

Vatrogasno društvo vrlo je dobro opremljeno, imaju četiri vatrogasna vozila, a vatrogasci su potpuno opremljeni posebnom vatrogasnom odjećom i alatima za gašenje.Zbog njihova predana rada i efikasnosti dobitnici su i Godišnje nagrade Vinodolske općine.