Proslavljeni jazz gitarista Darko Jurković Charlie u Bribiru

darko.jpg

Darko Jurković virtuoz koji svira istovremeno na dvije gitare

Povodom SVJETSKOG DAAN GLAZBE 21.06. 2015. U BRIBIRU gostuje proslavljeni jazz gitarista Darko Jurković Charlie.  Kako zvuči (i izgleda) kada jedan čovjek svira istovremeno dvije gitare, možete doživjeti u BRIBIRU – Mali salon Narodne knjižnice i čitaonice u 21 h u nedjelju,21.06.2015. na Svjetski dan glazbe.

Darko Jurković "Charlie", jedan od ponajboljih jazz gitarista sa ovih prostora na Svjetski dan glazbe dolazi u BRIBIR ,gdje će uz uz druženje i razgovor o glazbi prisutne upoznati sa najnovijim albumom naziva "Two", drugim po redu albumom na kojem predstavlja svoju specifičnu tehniku sviranja na dvije gitare istovremeno, pritom stvarajući sasvim novi i jedinstven zvuk jazz gitare.   Na albumu se nalazi devet skladbi. Četiri jazz standarda, četiri autorske skladbe te klasična Bachova troglasna invencija No2 u c-molu. (BWV 788).

Skladba sa albuma, "Under the Open Sky" bila je nominirana za glazbenu nagradu Porin u dvije kategorije, za najbolju jazz skladbu, te najbolju jazz izvedbu.Sa nominiranom skladbom Jurković je nastupio pred više od 4000 ljudi u splitskoj Spaladium Areni.   Darko Jurković Charlie rođen je 1965. godine u Rijeci.Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).  Dobitnik je sedam Nagrada "Status" za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.,a zajedno sa grupom «Kvartet Sensitive», nosi četiri nominacije za «Porin» kojeg dobiva ( Nagrade Porin) za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru «Cantando no toro»).

Darko Jurković je jedan od onih hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Europi, nastupao je u Čileu i Brazilu. Kroz dosadašnju karijeru surađuje sa hrvatskim glazbenicima kao što su Matija Dedić, Goran Končar, Kruno Levačić, Tonči Grabušić, Henry Radanović,  te stranim jazz imenima kao što su, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Album "Two" snimljen je u Zagrebu, producirao ga je Mark Silver a objavljen je u izdanju Sipa Music-a, te je dostupan on-line samo u najboljim dućanima digitalne glazbe.  

Tags: Kultura Bribir Općina