Michelangelo minijature

Jedinstveni minijaturist

Godine 1516.odlazi u Italiju u kojoj će provesti čitav svoj život, u Rimu, Mantovi,Veneciji,Padovi i Peruggiji. Umro je u Rimu 1578., gdje je i pokopan u crkvi Sam Pietro in Vincoli. Povjesničar umjetnosti, njegov suvremenik Giorgio Vasari zapisao je : „nikada nije postojao ,niti će još mnogo stoljeća ubuduće postojati jedinstveniji ili izvrsniji minijaturist,ili bolje rečeno slikar malih stvari, kao što je to don Julije Klović, jer je on nadmašio sve koji su se ikada na taj način ogledali u slikarstvu“, te ga nazvao „novim, malim Michelangelom“. Rodivši se daleko od sjaja Italije,u malim Grižanama pod krševitim liticama, u siromašnom kraju,siromašnoj zemlji i još siromašnijoj obitelji, na škrtom vinodolskom kršu, mladi Klović nije ni slutio da će se jednoga dana, zahvaljujući svojem iznimnom talentu, naći na tlu susjedne Italije gdje će dati ogroman doprinos tamošnjem preporodu u umjetnosti,stvorivši takva remek djela koja će ga učiniti besmrtnim. Našavši se u raskoši Vječnoga grada Rima, ubrzo će postati miljenikom papa, kardinala i bogate talijanske aristokracije. O njegovom djetinjstvu i školovanju do osmaneste godine nema podataka,Vasari o njemu piše tek od vremena odlaska u Italiju, u koju odlazu 1516., prvo u Veneciju, zatim Rim,gdje će stupiti u službu obitelji Grimani, po preporuci nekog od knezova Frankopana, gospodara Vinodola, velikih štovatelja znanosti i umjetnosti. Za kardinala Domenica Grimanija Klović će izrađivati tankim perom crteže za monete, medalje, pečate, grbove i druge predmete u malom formatu, kako Vasari piše „s posebnom i gotovo nevjerojatnom marljivošću“(con estrema e quasi incredibile diligenza).

Čudesna djela u malim formatima

Izrađivat će čudesna djela u malim formatima. Boravak kod kardinala Farnessea, koji će 1534. postati Papa Pavao III, ostavit će velik trag u Klovićevom životu. Iluminirajući za kardinala zaštitnika molitvenike i druge knjige prekrasnim minijaturama, majstorski je kombinirao bogatstvo simbola klasične elegancije stila s iskusnim i efektnim slikanjem i savršenstvom bojenja. Minijature su koloristički savršene, da ih je teško bilo koji drugi umjetnik mogao izraditi. Nježno prikazani predmeti odgovaraju onima u prirodi,a neki su likovi izrađeni u stilu Michelangela, samo u njima nema one tvrdoće i pretjeranosti koja se često opažala u Michelangelovim djelima. Radovi ovog majstora minijature mnogobrojni su i čine veliki stvaralački opus u kojem je minijatura dovedena do savršenstva. Profinjenom elegancijom kista, vođenom sigurnom umjetničkom rukom, Klović je ukrasio mnoge rukopise duhovnog i svjetovnog karaktera, molitvenike, korale,misale i brevijare. Njegova je djela teško nabrojati, ali jedno od najznačajnijih i najčudesnijih svakako je MOLITVENIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE,zvan Časoslov Franesse,Officium Virginis,ili Kodeks Morgan. On nadilazi sfere obično ljudskog i prelazi u čudesno. Njegova dva posljednja rada su SVETI POKROV i MUKA, dva prekrasna djela što se čuvaju u Torinu. Neumorno radeći Klović će doživjeti duboku starost,a u starosti ga vid polako napušta. O njegovim posljednjim danima Grgo Gamulin zapisao je: „Treba ga zamisliti u posljednjem razdoblju života, već umorna i stara,kako u zabačenim sobama Plače Farnesse slika na pergamenu svoje male sličice, dovršavajući opus u kojem se, kao u nekoj maloj leći, odrazio dio stoljeća. I kako se oko njega sužavaju krugovi. Umjetnosti i života. Pa kad su se do kraja zatvorili , ostala je naravno FAMA,nestalna božica, koja je uskoro ipak utonula u tamu..i ujedno se prisjetiti kako je počeo davno prije,kao maleni dječak, napasajući ovce po pašnjacima Vinodola, crtajući male sličice u pijesku, na koštici od trešnje i vlastitom noktu:“ Umro je u Rimu ,3.-siječnja,1578. Godine, u palači Cancellaria,službenoj palači kardinala Alessandra Franessea,a sahranjen je u crkvi sveti Petar u okovima. Na njegovom nadgrobnom spomeniku,kojeg su postavili svećenici njegova reda,iznad lika u reljefu stoji natpis:
„Julije Klović,slikar bez premca. Bio je uistinu velik, uistinu MAXIMUS IN MINIMUS,uistinu Michelangelo minijature.“ I najveći u najblistavijem razdoblju ljudske povijesti-u renesansi.

ŽELJKA JURČIĆ-KLEKOVIĆ