Rubrike - kultura

Proslavljeni jazz gitarista Darko Jurković Charlie u Bribiru

darko.jpg

Darko Jurković virtuoz koji svira istovremeno na dvije gitare

Povodom SVJETSKOG DAAN GLAZBE 21.06. 2015. U BRIBIRU gostuje proslavljeni jazz gitarista Darko Jurković Charlie.  Kako zvuči (i izgleda) kada jedan čovjek svira istovremeno dvije gitare, možete doživjeti u BRIBIRU – Mali salon Narodne knjižnice i čitaonice u 21 h u nedjelju,21.06.2015. na Svjetski dan glazbe.

Darko Jurković "Charlie", jedan od ponajboljih jazz gitarista sa ovih prostora na Svjetski dan glazbe dolazi u BRIBIR ,gdje će uz uz druženje i razgovor o glazbi prisutne upoznati sa najnovijim albumom naziva "Two", drugim po redu albumom na kojem predstavlja svoju specifičnu tehniku sviranja na dvije gitare istovremeno, pritom stvarajući sasvim novi i jedinstven zvuk jazz gitare.   Na albumu se nalazi devet skladbi. Četiri jazz standarda, četiri autorske skladbe te klasična Bachova troglasna invencija No2 u c-molu. (BWV 788).

Skladba sa albuma, "Under the Open Sky" bila je nominirana za glazbenu nagradu Porin u dvije kategorije, za najbolju jazz skladbu, te najbolju jazz izvedbu.Sa nominiranom skladbom Jurković je nastupio pred više od 4000 ljudi u splitskoj Spaladium Areni.   Darko Jurković Charlie rođen je 1965. godine u Rijeci.Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).  Dobitnik je sedam Nagrada "Status" za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.,a zajedno sa grupom «Kvartet Sensitive», nosi četiri nominacije za «Porin» kojeg dobiva ( Nagrade Porin) za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru «Cantando no toro»).

Darko Jurković je jedan od onih hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Europi, nastupao je u Čileu i Brazilu. Kroz dosadašnju karijeru surađuje sa hrvatskim glazbenicima kao što su Matija Dedić, Goran Končar, Kruno Levačić, Tonči Grabušić, Henry Radanović,  te stranim jazz imenima kao što su, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Album "Two" snimljen je u Zagrebu, producirao ga je Mark Silver a objavljen je u izdanju Sipa Music-a, te je dostupan on-line samo u najboljim dućanima digitalne glazbe.  

KUD Bribir čuvar nasljeđa našega kraja

kud.jpg

 KUD Bribir djeluje od daleke 1974.g., kada se izdvojio iz tadašnje Narodne čitaonice "Tomo Strizić" Bribir. Za vrijeme djelovanja pri Narodnoj knjižnici i čitaonici postojala je Recitatorska sekcija, Tamburaški zbor i Društvo za narodne običaje. Kasnije je u sastav KUD-a, koji je dobio ime "Stjepan Brozičević, ušao i vokalni sekstet učenica Osnovne škole. KUD se ovako tako sve do 1998g. kada je na svečanoj sjednici KUD-a 20. travnja donijet zaključak o promjeni imena.

Vodila nas je misao da se KUD treba zvati prema mjestu prebivališta većine članova toga Društva te da će tako Društvo biti i lakše prepoznatljivo. Od tada, pa sve do danas KUD se zove Kulturno umjetničko društvo BRIBIR iz Bribira. KUD BRIBIR do danas je promijenio deset predsjednika, a to su: Mihovil Kombol, pok. Vladimir Veljačić, pok. Mladen Čor, Ljubo Antonić, Zlatan Ligatić, Zrinjko Antonić, Dajana Jerčinović, Ivan Ligatić, Vesna Spoja i Biserka Lončarić.

Kroz KUD prošlo je jako mnogo članova, pjevača, svirača, tamburaša, sopilaša, plesača, glumaca, kreativki i mnogih drugih i svima nesebična hvala na trudu, vremenu, volji i ljubavi prema KUD-u i Bribiru. Izmjenjivali su se mnogi voditelji, a to su: pok. Ivica Kaliman, Tomislav Dražić, Pavao Kombol, Bosiljka Martinčić, Suzana Šestak, Jagoda Ugrin, Vesna Spoja, Ivan Ligatić, Ljubo Antonić, Jozefina Manestar, Ana Debelić, Natalija Iyanitzka, braća Piškulići, Ljiljana Kovač.

Članice ženske klape "Fijolica" sudjelovale su 1998. i 2000. na Omiškom festivalu klapa. KUD je surađivao s glasovitim etnomuzikologom Ljubom Stipišićem Delmatom i koreografom ansambla LADO Vidom Bagurom.

Nadam se da sam uspjela svih nabrojiti, jer u 40 godina bilo ih je uistinu jako puno. U 40 godina rada izmjenjivale su se i mnoge sekcije: recitatorska, dramska, sekcija za narodne običaje, muška klapa, ženska klapa, mješoviti pjevački zbor, sekcija za kreativni rad, sopilaška, tamburaška, mali folklor, folklorna sekcija, koja je osnovana 2001. godine.

Trenutno u KUD-u djeluju sekcije: -dramska -folklorna -sopilaška -tamburaška -mali folklor

 

DRAMSKA SEKCIJA izvodi igrokaze koje je u početku pisao Ivan Ligatić, a već osam godina piše ih gđa. Kate Grgurić. To su igrokazi: Va kuhinji, Čuvarina, Na perili, Va birtiji, Prosačina, Dota, Va hladi. Sekcija broji 25- 30 članova. Publika je jako dobro prihvatila ove naše igrokaze, jer prikazuju život kakav su živjeli naši očevi i majke, bake i djedovi i opisuju običaje Bribira. Tekstovi su pisani na bribirskoj čakavici, što je veliki doprinos da se naše lipo ča ne zaboravi. Naš se je KUD učlanio u Hrvatski sabor kulture te smo pozvani na županijsko natjecanje u Rijeci, gdje se održava festival amaterskog kazališta i nastupamo s igrokazom Na perili. To je za nas veliko priznanje. Dostojno ćemo prezentirati ne samo naš KUD već i mjesto Bribir i čitavu Vinodolsku općinu.

FOLKLORNA SEKCIJA osnovana je 2001. g. Plešemo samo autohtone bribirske plesove i želimo ih sačuvati od zaborava. Obnovili smo kompletnu žensku narodnu nošnju i velik dio muške. Zadatak u ovoj godini je da svi članovi dobiju nošnju koja bi se dopunila kapom i kaputom, takozvanom dolomicom. Folklorna sekcija prepoznatljiva je po cijeloj lijepoj našoj. Nastupali smo na Smotri folklora ( međunarodnoj) u Zagrebu, na Vinkovačkim jesenima, na Đakovačkim vezovima, u Bektežu, Karlovcu, Ozlju, Ludbregu, Ivanić Gradu, Murteru, Metkoviću, Pleternici, Otočcu, Požegi, Žejanama, Rijeci, Triblju, Grižanama, Crikvenici, Novom i naravno u Bribiru. Za našu nošnju, ples i kompletan nastup dobili smo niz pohvala.

SOPILAŠKA I TAMBURAŠKA SEKCIJA djeluju i nastupaju samostalno, ali nas i uvijek prate na svim nastupima folklorne sekcije i malog folklora. Također su obučeni u bribirske narodne nošnje i njeguju domaće bribirske pjesme.

MALI FOLKLOR djeluju već nekoliko godina i pokazali su zavidno znanje i i volju i ljubav za bribirske plesove. Oni su naša nada i naša budućnost.

Čuvari smo nasljeđa našega kraja i već sustavno djelujemo na očuvanju autohtone čakavske tradicije i govornog izričaja. Ovo kulturno umjetničko društvo imalo je i još puno ljubavi prema svom mjestu. S ponosom možemo reći da su mnoge generacije mladih prolazile kroz mnogobrojne sekcije, od osnutka do danas. I danas su članovi Društva pripadnici raznih generacija. Svih njih potiče na rad nesebična ljubav prema svom kraju, običajima, njegovoj prošlosti, pisanoj riječi, nošnji i svemu onome što je potrebno da se voli svoje mjesto. Povijest KUD-a je povijest druženja, proba, ponavljanja, učenja i konačno nastupa.

Uvijek smo željeli više i bolje, nikad se nismo zadovoljavali postojećim jer smo uvijek znali da od boljeg postoji bolje i od uspješnijeg još uspješnije. Mi smo nositelji amaterskog kulturnog života u svojem mjestu. Jako dobro surađujemos Osnovnom školom " Dr Josip Pančić" Bribir, Dječjim vrtićem "Cvrčak i mrav", DVD Bribir, Lovačkim društvom Bribir, TZ vinodolske općine, a posebno s Vinodolskom općinom.

Još je nešto iznimno važno napomenuti! Da nema divnih, požrtvovnih članova kojima nije teško dolaziti na probe, koji vole ovaj KUD, svoje mjesto i sve što je vezano uz to, ovih aktivnosti ne bi bilo, jer je u svemu ipak najvažniji čovjek.

Predsjednica KUD-a: Biserka Lončarić

Nositeljica kulturnih i prosvjetljiteljskih ideja i okupljalište svih generacija

VINODOLSKA OPĆINA-Javna ustanova Narodna knjižnica i čitaonica „BRIBIR“

Knjižnica je osnovana 1883. godine u burnom razdoblju hrvatske povijesti bogatom značajnim prosvjetiteljskim, privrednim, kulturnim, socijalnim, političkim i ostalim previranjima. I kao što su ta previranja utjecala na djelovanje knjižnice, tako je i ona, različito u raznim vremenima, ostavljala vidne tragove u životu žitelja Bribira. Nastala je kao rezultat htijenja prosvjetiteljskih i vjerskih entuzijasta , koji su knjigu željeli organizirano približiti svojem narodu. Uvijek je bila okrenuta puku, za puk je osnovana, a kroz dugu i slavnu povijest proživljavala je sve one tegobe koje su opterećivale život ovog našeg siromašnog kraja. Ali je uvijek bila nositelj naprednih kulturnih i prosvjetiteljskih ideja, važan čimbenik kulturnog života, okupljalište svih generacija.

Vrhunski esteta i erudit

Mihovil Kombol, književnik i prevoditelj

Vinodol je iznjedrio mnoge slavne ljude s kojima se ponosi, Jurja Julija Klovića, Antuna Barca, Josipa Pančića, te Mihovila Kombola, čuvenog književnika,, književnog povjesničara i prevoditelja ,rođenog daleke 1883.godine , a kojeg se u ovoj godini prisjećamo zbog okruglog jubileja-130 godišnjice rođenja. Iako svjetski poznat, bio je jednostavan i skroman čovjek,a u javnosti se pojavljivao samo i isključivo stvarnim vrijednostima znanstvenog rada. U rodnom Bribiru je završio osnovnu školu, zatim je pohađao gimnaziju u Senju i Rijeci, dok je slavistiku i germanistiku studirao u Beču, gdje je doktorirao tezom o akcentuaciji dijalekta bribirskog kraja, koja osim znanstvene komponente dokazuje i njegovu privrženost kraju iz kojeg potječe i on i njegovi roditelji. Nadaren,s dubokim osjećajem za estetske vrijednosti i vrednote jezičnog izraza, kao da je predodređen za književnost, da u njoj sam sudjeluje, kao i da iz nje u različitim vremenima i za različita vremena crpi i i iznosi ono, što je u njoj najvrednije.

Michelangelo minijature

 

Juraj Julije Klović

Juraj Julije Klović najpoznatija je i najposebnija osoba koju je iznjedrio Vinodol. Rođen je daleke 1498. godine u Grižanima. Bio je najveći predstavnik europske i svjetske minijature, učitelj i uzor mnogih umjetnika, čija je slava prešla okvire njegove i naše domovine. Svojim grandioznim djelima svrstao se u red najvećih umjetnika svijeta-Rafaela, Tiziana i Michelangela. Iza sebe ostavio je takva remek-djela, kao niti jedan umjetnik sitnoslikarstva,a svijetom je pronio ime domovine. Njegov izuzetan talent otkrili su fratri Pavlini, koji ga iz Vinodola uzimaju u svoj samostan u Crikvenici , gdje je stekao prvu naobrazbu i prvu poduku o slikarstvu.