Razne informacije

U ovoj rubrici, dragi čitatelji naših stranica, možete nam se obratiti pitanjima iz svih područja rada i života Vinodolske općine, a mi ćemo se potruditi da na njih odgovorimo, naravno, ako su u domeni rada općinskih službi. Također, rado ćemo objaviti i vaše konstruktivne komentare koji nam mogu poslužiti kao putokaz u radu. Želimo osluhnuti vaše želje i potrebe i pomoći u traženju odgovora. Ipak, napominjemo, da primjedbe i komentare koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo nećemo objavljivati.

Kontakt obrazac

Pošalji e-mail. Sva polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.

Pitanja i odgovori

6

Poštovani
Zanima me da li naša općina u 2017.g. ima u planu sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća?

Lipi pozdrav
Helena Komadina Crnčić

 

 

 

Poštovana,

 

Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Donesene su i izmjene Programa, kojima se omogućila prijava svim građanima Republike Hrvatske i to izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, izmijenjena je i definicija obiteljske kuće te je pojednostavljena procedura prijave za poticaj.

U 2016. godini je program sufinanciranja dodatno prilagođen, zbog korištenja sredstava europskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Naime, kao što Program Vlade iz 2014. i predviđa, sredstva se od 2016. počinju povlačiti iz Europskih fondova, zbog čega je nužna dodatna prilagodba uvjeta sufinanciranja. Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. g. dostupno 100 milijuna eura, od čega je cca 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća.

U ovom trenutku nisu još poznati svi elementi prilagođenog programa, no čim isti budu dostupni, objavit će se na stranicama Fonda, stoga savjetujemo da pratite stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr gdje se izravno prijavljujete na natječaje.

 

Lijepi pozdrav,

 

Vinodolska općina

Odsjek za komunalne poslove

i gospodarenje prostorom

Bernard Peko-Lončar

 

 

5

Poštovani
Dobila sam grobnu naknadu za 2016. godinu za groblje Grižane-Belgrad 1050, površine 2,14m2 platitelj Mavrić Zlata, Zagreb, Svilajska 20 u iznosu od 85,60kn.
Prethodnih godina ta naknada je bila u iznosu od 33,38kn. Otkada je povećanje naknade za 256%.
U Zagrebu na Mirogoju toliko plaćamo a imamo osiguran pristup i održavanje groba. Do ovoga groba nema pristupa, mora se hodati po tuđim grobovima da bi se prišlo do svojega, a dimenzije su minimalne.
Usput vlasnik groba, moja teta Mavrić Zlata je već pokojna 10 godina. Dobili ste rješenje o nasljedniku,a li to niste promijenili.
Tražim smanjenje računa, odnosno obrazloženje kako je došlo do tolikog povečanja naknade.
Molila bih da ubuduće šaljete na moju adresu.

Brankica Rumec, Dobojska 33, 10000 Zagreb.

 

 

 

Poštovana gospođo Brankica,

 

Na 24. sjednici Općinskog Vijeća Vinodolske općine donesena je Odluka o visini grobnih naknada, koja je objavljena u Službenim novinama Primorsko-goranske županije Broj 21/16, od kolovoza 2016., gdje je određeno da jedinična cijena godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta iznosi 40 kn/m2. Sukladno spomenutoj Odluci izvršen je obračun naknade. 

 

Lijepi pozdrav,

 

VINODOLSKA OPĆINA

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

Odsjek za komunalne poslove

i gospodarenje prostorom

Bernard Peko-Lončar

 

 

4

 Poštovani,

Imam molbu i pritužbu vezano za dionicu ceste koja povezuje Tribalj i Tribalj Gornji.

Cesta je vrlo uska, a istovremeno obuhvaćena visokom travom i raslinjem koji ju dodatno sužuju i smanjuju vidljivost. Cestom, zbog prisutnosti škole šeću djeca, te starije osobe kojima je to jedini način da dođu do crkve, pošte ili dućana. Istovremeno, bliži se sezona i broj neopreznih vozača-turista raste. Paralelno tu je prisutan i evidentan broj domaćih vozača koji imaju problem sa međusobnim mimoilaženjem na cesti.

Molila bih Vašu pomoć da urgirate da se problematično raslinje očisti na dobrobit svih spomenutih.

Puno hvala unaprijed!

 

Poštovani,

Spomenuta dionica je u planu početkom sljedećeg tjedna

L.P.

 

3

Poštovani,

 

molim vas za pomoc o statusu nekretnine (da li je opterecena dugovima u smislu poreza na zemljiste) koja je u ZK Ulosku-br 2817 upisana pod rednim brojem 153. - Br cestice 3581, oznaka zemljista-pustos, 996 m2-opcina Novi Vinodolski, a zemljiste se nalazi u Sibinju.Ista informacija mi je neophodna zbog kupovine ove parcele i upisivanja vlasnistva na istoj.

Imam informaciju da mi je nakon kupovine za upis vlasnistva potrebna suglasnost Ministarstva pravosudja Republike Hrvatske, s obzirom da sam strani drzavljanin-iz Srbije. Za dobijanje suglasnosti mi je potrebno uverenje upravnog tela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, prema mjestu na kojem se nalazi nekretnina, o pravnom statusu nekretnine (da li se nekretnina nalazi u granicama građevinskog područja predviđenim urbanističkim planom). Mozete li mi reci gde tacno podnosim zahtev za izdavanje ovog uverenja?

 

S postovanjem,

Marija Filipovic iz Beograda, Srbija

 

 

Poštovani,

Čestica koju navodite da se nalazi u ZK Ulosku-br 2817 upisana pod rednim brojem 153. - Br cestice 3581, oznaka zemljista-pustos, 996 m2-opcina Novi Vinodolski, nalazi se na području Grada Novog Vinodolskog. 

Za traženu informaciju obratite se županijskom UPRAVNOM ODJELU ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRADITELJSTVO I ZAŠTITU OKOLIŠA ISPOSTAVA CRIKVENICA. Slobodno pogledajte sljedeći dokument: Izvadak iz zemljišnih knjiga

 

Kralja Tomislava 85

51260 CRIKVENICA

ili kontaktirajte putem E- maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Lijepi pozdrav

VINODOLSKA OPĆINA

Odsjek za komunalne poslove

i gospodarenje prostorom

 

Bernard Peko-Lončar 

 

2

Poštovani,

 

Što se tiče putokaza i naziva naselja, Franovići nemaju gotovo ni jedan. Kada se ide iz pravca Bribira prema Grižanama ne zna se gdje Franovići počinju, isto tako iz pravca Grižane, dakle poslije Marušića također nema natpisa sa imenom Franovići ,

jedino je na donjoj cesti koja vodi za Crikvenicu jedna improvizirana i već sada dotrajala tabla. Molili bi da se iste postave na za to odogovarajuća mjesta i da se dotrajala zamjeni. I još samo jedno pitanje a odnosi se na dovršetak ceste koja kroz Mavriće vodi prema Crikvenici.

Naime mali dio ceste je napravljen od kamenoloma prema gore. Medjutim zanima nas da li je dovršetak te ceste u planu za ovu godinu. Ta cesta je uistinu opasna i nepregledna i vjerujemo najgore dionica u cijeloj Vinodolskoj općini. Na puno mjesta je mimoilaženje sa vozilom iz suprotnog smjera gotovo nemoguće.

Cesto se čuje kako se stavlja naglasak na razvoj turizma i u Vinodolskoj općini, ali turizam sa ovakvom cestom teško da se može razvijati. 

 

Unaprijed hvala. 

Ivan Mavrić

 

 

Poštovani,

Poštovani, Što se tiče putokaza i naziva naselja, u planu za 2016. g uvrštena je dobava i ugradnja vertikane i horizontalne signalizacije. Prometnica koja kroz Mavriće vodi prema Crikvenici, je samo djelomično sanirana. Za preostali dio je izrađen snimak postojećeg stanja,

izrađena je projektna dokumentacija za nastavak radova. To je prometnica u nadležnosti Županijske uprave za ceste PGŽ i unatoč potrebi za sanaciju i ukazivanju, u 2016. se neće nastaviti, budući su ograničeni prihodi Županijske uprave za ceste.

Moguć nastavak će biti tek 2017.

Lijepi pozdrav

VINODOLSKA OPĆINA

Odsjek za komunalne poslove

i gospodarenje prostorom

 

Bernard Peko-Lončar 

1

Poštovani,

 

iz Udruge LAG Vinodol dobio sam informaciju kako je Općina do sada raspisala tek prvi dio Natječaja za provedbu programa poticanje korištenja OIE u obiteljskim kućama, dok se drugi dio natječaja tek očekuje.

 

Molim informaciju što će taj drugi dio uključivati i koji su okvirni rokovi raspisivanja?

 

Također, gdje je moguće doći do informacija o eventualnim sličnim natječajima u budućnosti, posebno fokusiranima na iznajmljivače privatnog smještaja? Imate li drugih načina obavještavanja iznajmljivača osim praćenja vaših web stranica, npr. putem pošte?

 

Bilo kakva dodatna informacija o najavama, poznatim okvirnim rokovima, također se cijeni.

 

Hvala,

Ivan Kleković 

 

 

Poštovani gospodine Ivan,

Hvala na postavljenom pitanju.

 Drugi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti odnosi se na povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i uskoro će, sa svim detaljima, biti objavljen i na stranicama Vinodolske općine.

 

Što se tiče kandidatura za iznajmljivače osim na našim web stranicama natječaje možete pratiti na stranicama Ministarstva turizma ili putem turističkih zajednica, te LAG-a, ali razmotriti će se i Vaš prijedlog.