Vinodolske ljetne večeri 2017.g.

"Vinodolske ljetne večeri" manifestacija je koju Turistička zajednica Vinodolske općine organizira po sedamnaesti put. Cilj je ovih manifestacija da pruži publici vrhunske umjetničke događaje i da privuče pažnju javnosti na Vinodolsku dolinu. Također se žele oživjeti i stare frankopanske gradine Bribiru i Driveniku kao i pridonijeti afirmaciji narodnih običaja i vrednota kroz uključivanje domaćih kulturno-umjetničkih društava u program manifestacije.

Vinodolske ljetne večeri prvi puta su se organizirale 2001. godine u prostoru kaštela Drivenik i drugim mjestima u Vinodolu upravo s ciljem da se u atraktivne prostore frankopanskih kaštela i mjesta instaliraju sadržaji koji će oživjeti te prostore i privući goste.

Zbog iznimo dobre posjećenosti ljetnih večeri u Vinodolu, i u 2017. godini želimo na poseban način obilježiti sedamnaest godina organiziranja i održavanja ove manifestacije.

Ove će godine u programu manifestacije biti organizirano osam večeri, i to: koncert najstarijeg hrvatskog komornog ansambla "Zagrebački kvartet", dvije večeri domaćih izvođača s područja Vinodolske općine "Večer domaće pisme i tanca" i "Večer tambure", književne večeri u suradnji s ethno hotelom Balatura u Triblju, večer klapske pjesme, jazza i poezije te kazališna predstava u izvedbi RI Teatra.

Cilj nam je i dalje držati nivo manifestacije, a iz godine u godinu manifestaciju želimo oplemeniti novim sadržajima (kazališne predstave, tematske večeri; večer klapske pjesme i folklora, večer tambure, večer poezije...), odnosno glazbom i pjesmom oživjeti stare i obnovljene frankopanske utvrde u Bribiru i Driveniku, kao i novim atraktivnim lokacijama na otvorenom.

U subotu, 15. srpnja u 21:00 sat u ethno hotelu Balatura Vinodolske ljetne večeri počinju književnom večeri uz kombinaciju poezije i jaza. Naime, uz gošću večeri, književnicu i pjesnikinju, Senku Marić nastupit će i Jazz Trio Karlo Ilić. Manifestacija se nastavlja predstavom Ri Teatra "Fasada", 19. srpnja u Bribiru, a 21. srpnja u crkvi sv. Martina u Grižanama u svijet klasične glazbe uvest će nas poznati komorni ansambl "Zagrebački kvartet".

Prostor ispred Kuće Klović u Grižanama pravo je osvježenje što se tiče vanjskih lokacija za održavanje koncerata, a samim tim ujedno i promocija Kuće gdje se nalazi jedinstvena zbirka, odnosno reprodukcije originalnih Klovićevih djela. Prošlih su se godina njemu u čast u okviru manifestacije organizirale „Klovićeve večeri", dok je ove godine na istom prostoru osmišljena večer koja je posvećena tamburi. "Večer tambure" ispunit će zvuci poznatih tamburaških sastava s ovog područja: škola tambure KUD-a "Dr. Antun Barac", TS "Mistral", TS "Baruffa", TS "Klamaruša", TS "Frankopani", "Bribirski tamburaši" i gosti. Isto tako, u sklopu koncerta Stjepan Juričić će se predstaviti prigodnom izložbom fotografija Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine "Juraj Julije Klović" Grižane pod nazivom "Griški tamburaši".

U programu je organizirana još jedna tematska večer pod nazivom "Večer domaće pisma i tanca" gdje će nastupiti poznata imena vinodolskog kraja: griški kantautor Neven Barac, mlada pjevačica Željka Brdar iz Bribira, KUD Bribir i ženska klapa Žurnada iz Bribira.

Književne večeri u Ethno hotelu „Balatura" kao i svake godine ugostit će poznate književnike kao što su Senka Marić, Vojo Šiljak i Damir Karakaš.

Vinodolske ljetne večeri spuštaju zastore 26. kolovoza Smotrom klapa Drivenik u driveničkom kaštelu koju dvanaestu godinu organiziramo s klapom Tić iz Triblja.

Cilj manifestacije proizlazi iz činjenice da je današnji turistički probitak vrlo zahtjevan zadatak. Osobito je osjetljiv u pogledu osmišljavanja kuturno-zabavnih sadržaja koji, prije svega, moraju slijediti vodilju autohtonog kulturnog izraza, biti atraktivni za široki sloj populacije stranih i domaćih gostiju, te biti prepoznatljivi i umjetnički kvalitetni...

Turistička zajednica Vinodolske općine to je ostvarila uz šesnaestogodišnju razvojnu liniju ponuđenih sadržaja koja svake godine raste kako bi se dosegla snaga manifestacije, odnosno kulturne tradicije prepoznatljive za organizatore, izvođače i publiku.

Naposljetku, Vinodolske ljetne večeri pružaju dodatan razlog za posjet Vinodolu i njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

                                                                                                                                                        Iris Bruketa Milić

 

 

 

Tags: Bribir Drivenik Općina Turizam Tribalj Grižane Zabava